Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.â
Ajuns în ținutul de la poalele Munților Șureanu, în apropiere de Cugir, te poți opri la Tărtăria, localitatea care a îmbogățit istoria umanității prin tăblițele de lut scrise cu mii de ani înainte de Hristos.
Mai sus, în satul care se numea Cioara până când regimul comunist i-a schimbat numele în Săliștea, pe umărul unui deal, zărești o biserică de lemn, ce pare că a rezistat bine timpului.
A fost construită în anul 1798, exact în satul de unde călugărul Sofronie stârnise o revoltă pentru păstrarea credinței strămoșești a românilor. În urma acesteia, ortodocșii obțineau recunoașterea de către Curtea de la Viena a existenței legale a Bisericii lor.
Astăzi, lăcașul străvechi, ca și troița din pronaos, sculptată cu rozete pe umerași, aduc mărturie pentru arta cioplirii lemnului în Transilvania.
Continuare pe Romania-atractiva.ro