Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
Deși micuțe, construite din lemn, sunt adevărate opere de artă sacră. În jurul lor s-au înfiripat comunitățile creștine din sate și târguri, s-au înființat așezăminte monahale. În atmosfera lor tainică s-a născut și s-a adăpostit spiritul comunităților noastre rurale.
La Margine, biserica este Centrul. Poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și a fost construită în jurul anului 1700, fiind considerată cel mai vechi monument de acest fel din județul Bihor. O zărești de departe, turnul ei zvelt se ridică spre cer, ca o imensă rugă, deasupra satului.
La fel ca și casa țărănească de locuit, de veche tradiție din acest sat, are pe latura lungă, unde este și intrarea, târnaț, ca și la unul din capete, cel orientat spre stradă.
Biserica păstrează intact piciorul Sfintei Mese din altar, model de sculptură populară, din lemn de gorun, ornamentat cu diferite modele.
În jurul bisericuței de lemn se află cimitirul vechi, mărturie a primelor comunități care au trăit aici.
Un personaj important care s-a născut la Margine a fost Ovidiu Drimba, autor al unei vaste lucrări de istorie a culturii și civilizației românilor. Și căruia, poate, această bisericuță i-a inspirat viața și opera.
Continuare pe Romania-atractiva.ro