Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
O găsești în inima Țării Lăpușului. Cu turla ei impresionantă, care se ridică înaltă spre cer, dându-ți senzația de monumentalitate, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din Rogoz a depășit 350 de ani de existență. A fost construită în 1663 din lemn de ulm, în locul unei biserici mai vechi incendiată de tătari cu doi ani înainte.
Astăzi ne aflăm în fața unui monument de arhitectură bisericească excepțională, adevărată „catedrală de lemn”, unde goticul apusean naiv se împletește armonios cu ortodoxia tradițională românească.
Vei fi surprins de genialitatea omului simplu, reliefată de simbolistica elementelor decorative care dau un farmec aparte sfântului lăcaș. Motivul funiei sculptate și al rozetelor, cele 125 de capete de cai cioplite la capetele grinzilor ce formează consolele, capetele de bour sunt doar câteva dintre ornamentele ce merită evidențiate.
Deosebit de valoroasă este și pictura interioară. Deși naivă, aceasta transmite privitorului un sentiment de simplitate, de sinceritate și de bucurie profundă.
Continuare pe Romania-atractiva.ro