Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
Ai fost vreodată la munte sus, la Vidra de Sus? O să-ți amintești celebrul cântec dacă pornești prin Munții Apuseni și ai ocazia să vizitezi biserica de lemn cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din Goiești. Este considerată cea mai frumoasă biserică a Transilvaniei și unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură religioasă din România.
Monumentul impresionează mai ales prin valoarea excepțională a picturii interioare și a icoanelor. Pictura, realizată în 1791, este opera lui Simion Silaghi din Abrud, supranumit „Zugravul Apusenilor”. Naturalețea personajelor, culorile ce se îmbină armonios, dar și unitatea și coerența scenelor reprezentate fac din biserica de lemn din Goiești o adevărată capodoperă a artei populare românești.
Vei poposi prima dată în pridvor, unde vei descoperi icoanele și chiar o frumoasă poezie dedicată bisericuței. Se spune că aici, pe vremuri, moţii îşi curăţau sau îşi schimbau încălțările prăfuite atunci când coborau de pe munte, la slujba de duminică și în zilele de sărbătoare.
Vizitând bisericuța din Goiești, te vei simți și tu ca într-o zi de sărbătoare. Și pentru că te afli pe tărâmul Apusenilor, între Muntele Găina și Peștera Scărișoara, te poți bucura de o călătorie minunată!
Continuare pe Romania-atractiva.ro