Bisericile fortificate: Inima comunității săsești protestante.
În satele săsești din Transilvania, acolo unde totul merge ceas, bisericile fortificate se înalță maiestuos pe culmi, nu doar ca structuri arhitectonice, ci ca simboluri ale unei solidarități comunitare ce a traversat secole. Inițial edificate pentru rugăciune și reflecție, s-au transformat rapid în cetăți de apărare, ce reflectă nevoia de protecție și unitate în fața pericolelor vremurilor medievale.
Unele incluse în patrimoniul UNESCO, bisericile fortificate sunt reflecții ale ordinii și rigorii ce au domnit odată aici, spunând o poveste despre un trai cumpătat, disciplină și credință – învățăminte valoroase pentru noi, călătorii.
Pe malul râului Ghimbășel, în județul Brașov, într-un loc ales cu atenție acum mai bine de 800 de ani, se ridică falnic biserica fortificată din Cristian. Este un ansamblu arhitectural unic, la fel ca toate celelalte ridicate de sași, niciunul identic cu un altul.
Localitatea se află la o altitudine de 565 metri și este străbătută de pârâul Ghimbășel, curs de apă care izvorăște din Munții Bucegi. Hotarele sale se întind la nord și la vest până în câmpia depresionară a Bârsei, iar la est până la Muntele Postăvaru.
Cristianul este traversat de șoseaua de legătură dintre Brașov și Câmpulung Muscel, care era în trecut cel mai important drum comercial înspre Țara Românească, astăzi fiind cea mai importantă arteră turistică din zona atractivă a Brașovului, care cuprinde și cetatea Râșnov și vestitul Castel Bran.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro