Bisericile fortificate: Inima comunității săsești protestante.
În satele săsești din Transilvania, acolo unde totul merge ceas, bisericile fortificate se înalță maiestuos pe culmi, nu doar ca structuri arhitectonice, ci ca simboluri ale unei solidarități comunitare ce a traversat secole. Inițial edificate pentru rugăciune și reflecție, s-au transformat rapid în cetăți de apărare, ce reflectă nevoia de protecție și unitate în fața pericolelor vremurilor medievale.
Unele incluse în patrimoniul UNESCO, bisericile fortificate sunt reflecții ale ordinii și rigorii ce au domnit odată aici, spunând o poveste despre un trai cumpătat, disciplină și credință – învățăminte valoroase pentru noi, călătorii.
Așezarea apare menționată pentru prima dată într-un document din anul 1238, ca simplă villa. La început, în acest loc s-a ridicat o biserică romanică cu trei nave și o absidă semicirculară, construită la sfârșitul secolului al XIII-lea.
Scurtă incursiune istorică
Biserica din Șard a fost ridicată în stilul unei bazilici romane, având trei nave și o absidă semicirculară, data de finalizare fiind la sfârșitul secolului al XIII-lea. La începutul secolului al XV-lea s-a adăugat un cor gotic poligonal, susținut de contraforturi, un portal pe latura de nord și ancadramente gotice la ferestre. La sfârșitul secolului al XV-lea, biserica a fost fortificată cu ziduri de incintă și un turn de poartă, iar alte transformări semnificative au avut loc mai târziu, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.
Un aspect distinctiv este reprezentat de un ancadrament încorporat în zidul sudic, pe care este gravat anul 1690. Biserica este înconjurată de o fortificație cu formă circulară neregulată, realizată din piatră brută de râu, având un diametru cuprins între 56 și 60 de metri.
Înălțimea incintei atinge 6-7 metri, iar zidul are o grosime de 1,10 metri. Un turn de poartă, în stare de ruină, se află în partea de nord. Turnul conservă în prezent vechiul jgheab de piatră la exterior, pe care o hersă aluneca pentru a închide poarta.
Continuarea pe Romania-atractiva.ro