Bisericile fortificate: Inima comunității săsești protestante.
În satele săsești din Transilvania, acolo unde totul merge ceas, bisericile fortificate se înalță maiestuos pe culmi, nu doar ca structuri arhitectonice, ci ca simboluri ale unei solidarități comunitare ce a traversat secole. Inițial edificate pentru rugăciune și reflecție, s-au transformat rapid în cetăți de apărare, ce reflectă nevoia de protecție și unitate în fața pericolelor vremurilor medievale.
Unele incluse în patrimoniul UNESCO, bisericile fortificate sunt reflecții ale ordinii și rigorii ce au domnit odată aici, spunând o poveste despre un trai cumpătat, disciplină și credință – învățăminte valoroase pentru noi, călătorii.
Ai aflat despre povestea legendară a turnului din Biertan, unde se găsește o încăpere extrem de mică numită „carceră”? Vreme de 300 de ani, cuplurile a căror relație devenea tensionată erau aduse aici. Preotul local îi închidea pe cei doi parteneri până când reușeau să-și rezolve neînțelegerile și să evite divorțul. Scopul era ca, având speranța salvării căsniciei lor, cuplurile să împartă totul în acest spațiu restrâns, de la o singură pernă și o pătură, până la un singur loc la masă, o singură lingură și un pat foarte mic.
Dar vino și trăiește nemijlocit experiența unor momente petrecute aici, între zidurile turnului, vei descoperi cât de prețuită era în trecut pacea și buna înțelegere.
Biertanul a fost un adevărat centru economic și centru episcopal săsesc. Țintă pentru năvălitori, avea nevoie de o biserică fortificată impunătoare, înconjurată de ziduri puternice. Și astăzi, biserica-hală construită la începutul secolului XVI în stil gotic târziu, domină de pe colină așezarea. Imaginea ei învăluită în ceață, cu turme de oi păscând pe câmpuri sau iarna strălucind în mijlocul zăpezilor face înconjurul internetului.
De cum intri, altarul cu cele 28 de scene biblice îți atrag atenția, la fel și covoarele anatoliene sau ușa sacristiei.
Deși o localitate rurală, mulți tineri de aici mergeau la studii la Viena sau în alte universități europene. Au devenit medici, istorici, ingineri, farmaciști și dascăli, demonstrând cât de mari erau aspirațiile unui sat transilvănean în secolul luminii. Aici vezi urmele trecutului și te simți acasă în bătrâna Europă.
La Biertan se poate ajunge pe două căi de acces principale: dinspre localitățile Șaroș pe Târnave și Richiș. Ambele rute sunt de o frumusețe sălbatică. Și în ambele sate poți opri, înainte, pentru a vizita bisericile evanghelice. Dar, când intri în Biertan, de ești ori nu pasionat de istoria edificiilor ecleziastice din Transilvania, această biserică îți va tăia pur și simplu răsuflarea. Nu degeaba, între anii 1572 şi 1867, Biertanul a fost sediul episcopiei evanghelice luterane din Transilvania. Ansamblul arhitectural cu frumoasa biserică fortificată au determinat includerea întregii localități pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1993.
Continuare pe Romania-atractiva.ro