Pe urmele cavalerilor: O călătorie legendară prin castelele României!
Ne întoarcem în timpul regilor, cavalerilor și al marilor bătălii, într-o incursiune încărcată de istorie și mister. Trecem împreună prin sălile unde ecourile balurilor încă răsună, iar fastul regal întâlnește umbrele dure ale unor timpuri demult apuse.
De la ruinele misterioase, până la fortificațiile transformate și restaurate în sute de ani, fiecare zid ne vorbește despre o istorie europeană mai puțin cunoscută, împletită cu povești și legende. Aici aflăm secretele nobililor și descoperim capitole de istorie pline de glorie și oameni falnici, dar și de vremuri întunecate de tortură și trădare.
Cu o istorie îndelungată, dar plină de evenimente fascinante, castelul Ugron din Zau de Câmpie este cel mai bine cunoscut în zonă datorită structurii sale de „castel-calendar” ce sugerează, prin elemente arhitecturale, unitățile de măsurare a timpului. Povestea sa reface o frântură din istoria perioadei de glorie a familiilor nobiliare maghiare.
István Ugron, cel de care se leagă numele castelului, a fost un important om politic al vremii, dar și un mare colecționar de artă, castelul fiind la un moment dat gazda unor opere de artă de foarte mare valoare. Și istoria construirii castelului se leagă tot de personalitatea sa, existând chiar o legendă romantică ce spune că el a fost construit din iubirea contelui pentru o prințesă îndepărtată.
Ca mai toate monumentele de acest tip, istoria din ultimul deceniu a castelului a fost una zbuciumată și lipsită de romantism. A fost, pe rând, centru de colectare de cereale, școală primară, școală profesională agricolă și centru de plasament. În zilele noastre, autoritățile fac eforturi pentru a evita degradarea lui și pentru a găsi soluții pentru a-i reda strălucirea și farmecul din trecut.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România