Castrele romane, la granița imperiului roman în Dacia, pe frontiera strategică.
Străbatem castrele romane prin inima fostei Dacii și descoperim componente ale Limesului dacic, cea mai extinsă frontieră a Imperiului Roman pe teritoriul Europei continentale.
De la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, la ruinele Cetății Romano-Bizantine Sucidava, drumul de 1500 de kilometri, de-a lungul drumurilor sării și aurului dacic, ne prezintă cele mai complexe sisteme de apărare din lumea antică. Fiecare cetate, vizitabilă sau încă îngropată, dezvăluie un capitol fascinant al strategiei militare, dar vorbește mai ales despre ingineria și organizarea care au modelat provincia.
Pentru pasionații de istorie, arheologie și strategie militară, acest traseu este o călătorie revelatoare a gloriei, forței și vulnerabilității celei mai mari puteri imperiale ale antichității.
Pe malul stâng al Mureşului, în faţa defileului Dobra, s-au dezvoltat în Antichitate unul dintre cele mai mari castre auxiliare din Dacia, precum şi localitatea antică Micia. Castrul roman de aici era unul dintre punctele importante de apărare și control din provincie, rolul său fiind acela de a împiedica accesul potențialilor inamici dinspre vest.
Dincolo de rolul militar major, Micia a fost și una dintre vămile principale ale Imperiului Roman. Era un spațiu în care se intra și se ieșea din provincie cu mărfuri de lux, târgul unde se adunau negustorii, dar și o zonă animată, cu taverne, hanuri, lume în mișcare și frământare. Se presupune că exista chiar și un port la Mureș, care asigura legătura cu interiorul și exteriorul provinciei Dacia. Una dintre sarcinile soldaților de aici era aceea de a supraveghea atât calea de comunicație terestră, cât și cea nautică, pe Mureș, înspre și dinspre Pannonia.
Importanța economică a așezării este dovedită de o serie de inscripții care atestă statutul de târg (pagus) al acesteia, existența unor colegii profesionale, dar și o intensă activitate edilitară.
În prezent, la Micia sunt vizibile, sub formă de ruină arheologică: complexul băilor romane, arena amfiteatrului, o clădire publică, precum și urmele nedezvelite ale castrului.
Continuare pe Romania-atractiva.ro