În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!
Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.
Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene
Într-o prezentare a Transilvaniei, publicată la Milano în anul 1596, poetul și diplomatul italian Giovanni Botero descria Bistrița drept „cel mai frumos dintre orașe”. Astăzi, ai ocazia să redescoperi pitorescul descris la superlativ de vizitatorii orașului de altădată.
Cetatea Bistriței face parte din cele șapte burguri ale Transilvaniei și a fost vreme de secole un oraș liber regal, care a controlat drumurile comerciale spre Moldova. Așezarea a fost ridicată de coloniștii germani stabiliți în secolul al XII-lea în Transilvania. În anul 1464 Matia Corvin a acordat cetățenilor sași dreptul de a ridica o fortificație cu ziduri de piatră, care a fost finalizată în preajma anului 1484.
În prezent, Turnul Dogarilor și o parte din zidurile sudice și estice sunt singurele păstrate din marea fortificație de secol XV.
Vei fi fascinat să descoperi Bistrița prin cele 22 de pasaje ale sale, unele cu aspect de străduțe, iar altele acoperite cu bolți de zidărie, dând senzația unor tunele urbane. Prin axele acestora poți traversa orașul, așa cum gărzile cetății o făceau cândva. Blazoanele breslelor și sigilii ale orașului gravate în piatră îți vor ghida pașii prin Axa Breslelor, Axa Artelor și Axa Coroanei.
Aflată în inima orașului istoric, Biserica Evanghelică te surprinde cu frumoasa arhitectură gotică și renascentistă. Din balconul faimosului turn de piatră vei simți mai intens farmecul bătrânului burg de la porțile orientale ale Transilvaniei.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România