Viața de altădată: Reședințele nobiliare maghiare din Transilvania.
Vizităm domeniile nobilimii maghiare, cu clădiri, grădini superbe, ferme și herghelii, locuri care șoptesc despre istoria uitată și amintirile zecilor de slujitori care au țesut-o.
În inima acestor curți nobiliare, timpul pare să stea în loc, iar ecosistemul lor bine structurat ne vorbește despre viața de zi cu zi și despre tumultul Revoluției de la 1848. Înapoi în timp, trăim transformările epocii, renașterea politică și culturală care a rescris destinul Transilvaniei.
Printre brazi înalți și castani sălbatici, în micul sat Tamașfalău din județul Covasna, vei zări o bijuterie arhitecturală impunătoare, dar ascunsă – Castelul Thury-Bányai.
Află că este una dintre cele mai mari clădiri din regiunea Trei Scaune, ce-ți va atrage privirea prin abundența detaliilor în stil empire care împodobesc cu bun gust pereții exteriori. De altfel, întregul castel e învăluit într-o aură de eleganță și noblețe, specifică începutului de secol XIX, când se presupune că a fost construit.
Familia Thúry este cea care a ridicat conacul. Plecând din Ungaria, a ajuns în Tamașfalău la începutul secolului al XVII-lea, iar după moartea celui mai cunoscut membru, deputatul Thúry Gergely, proprietatea a trecut în posesia familiei Bányai. Astăzi, castelul este parte din viața comunității, fiind casă de cultură.
Citeste continuarea pe Romania-Atractiva.ro