Viața de altădată: Reședințele nobiliare maghiare din Transilvania.
Vizităm domeniile nobilimii maghiare, cu clădiri, grădini superbe, ferme și herghelii, locuri care șoptesc despre istoria uitată și amintirile zecilor de slujitori care au țesut-o.
În inima acestor curți nobiliare, timpul pare să stea în loc, iar ecosistemul lor bine structurat ne vorbește despre viața de zi cu zi și despre tumultul Revoluției de la 1848. Înapoi în timp, trăim transformările epocii, renașterea politică și culturală care a rescris destinul Transilvaniei.
Aflat pe străduțele cu iz rural din Armăşeni, județul Harghita, frumosul conac Adorján Imre te îmbie să-i treci pragul. Și nu oricum, ci printr-o impunătoare poartă secuiască din lemn, construită în anul 1828, fiind una dintre cele zece cele mai vechi porți din zonă, decorată într-un stil unic. Înscrisul în latină de pe poartă ne confirmă, încă de la intrare, că aici era o casă bogată.
Conacul familiei Adorján, o adevărată capodoperă a arhitecturii din regiunea văii Fișag, prezintă statutul nobililor secui, fiind o gospodărie ce-ți prezintă viața bună de secol XIX, așa cum era ea.
Pornește în turul casei și descoperă detaliile traiului autentic: hota din teracotă a vetrei deschise care prelua căldura focului, locul de preparare a hranei, ușile mici, obiectele de mobilier pictate manual și chiar un prăjitor de cafea pe plită, pentru că nobilii vremii se bucurau și ei de micile plăceri ale vieții.
Așa cum ți-ai dat seama deja, întregul spațiu vorbește despre autenticitatea pură a vieții de aici, pe care gazdele te invită să o experimentezi în ritmul tău.
La plecare, lasă-te purtat de mirosul bunătăților dulci coapte în vecinătate și ia cu tine puțin din specificul locului.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro