Viața de altădată: Reședințele nobiliare maghiare din Transilvania.
Vizităm domeniile nobilimii maghiare, cu clădiri, grădini superbe, ferme și herghelii, locuri care șoptesc despre istoria uitată și amintirile zecilor de slujitori care au țesut-o.
În inima acestor curți nobiliare, timpul pare să stea în loc, iar ecosistemul lor bine structurat ne vorbește despre viața de zi cu zi și despre tumultul Revoluției de la 1848. Înapoi în timp, trăim transformările epocii, renașterea politică și culturală care a rescris destinul Transilvaniei.
Bine ai venit la Conacul Baranyi-Jakó, un colț de istorie în inima satului Mișca. Impresionantul monument a fost ridicat în perioada 1771-1774 de către familia Baranyi și a servit ca reședință nobiliară și centru administrativ al domeniului Mișca.
Ochii curioși pot vedea aici mai mult decât ziduri, ei pot zări trecutul măreț al unei regiuni bogate în istorie, sub influența administrației Habsburgice. Conacul reprezintă un exemplu remarcabil al arhitecturii baroce provinciale târzii.
Aici, printre arcadele ce păstrează ecoul veacurilor, a crescut și și-a petrecut anii tinereții istoricul maghiar Jakó Zsigmond, reprezentant de seamă al istoriografiei maghiare moderne. El și-a dedicat viața studiului istoriei culturale medievale, fiind un promotor al patrimoniului cultural și istoric.
Descoperă conacul ca o mărturie a vremurilor apuse și a oamenilor care și-au lăsat amprenta asupra lui.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro