Viața de altădată: Reședințele nobiliare maghiare din Transilvania.
Vizităm domeniile nobilimii maghiare, cu clădiri, grădini superbe, ferme și herghelii, locuri care șoptesc despre istoria uitată și amintirile zecilor de slujitori care au țesut-o.
În inima acestor curți nobiliare, timpul pare să stea în loc, iar ecosistemul lor bine structurat ne vorbește despre viața de zi cu zi și despre tumultul Revoluției de la 1848. Înapoi în timp, trăim transformările epocii, renașterea politică și culturală care a rescris destinul Transilvaniei.
Să facem un popas în comuna Mihăileni, jud. Harghita, în curtea Conacului Biális!
Istoria sa este legată de Francisco Biális, un militar de origine italiană, din Genova, care a ajuns în acest loc binecuvântat la jumătatea sec. al XVII-lea. El și urmașii lui s-au căsătorit cu membrii unor familii secuieşti nobile, astfel și-au consolidat pozițiile sociale înalte și au servit cu mândrie intereselor secuimii din Ciuc.
Pe amplul domeniu deținut de familia Biális a fost construit conacul de astăzi, în anul 1837. Edificiul este o mărturie vie a stilului arhitectural distinct al conacelor nobilimii secuiești, fiind pe rând locuință, primărie, vestiar al armatei și sediul al poștei și al composesoratului.
Cât timp se scrie următoarea filă de istorie, descoperă spiritul trecutului ce planează aici în tot și-n toate.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro