Viața de altădată: Reședințele nobiliare maghiare din Transilvania.
Vizităm domeniile nobilimii maghiare, cu clădiri, grădini superbe, ferme și herghelii, locuri care șoptesc despre istoria uitată și amintirile zecilor de slujitori care au țesut-o.
În inima acestor curți nobiliare, timpul pare să stea în loc, iar ecosistemul lor bine structurat ne vorbește despre viața de zi cu zi și despre tumultul Revoluției de la 1848. Înapoi în timp, trăim transformările epocii, renașterea politică și culturală care a rescris destinul Transilvaniei.
Ne aflăm în satul Nisipeni din județul Satu Mare, la doar câțiva kilometri de granițele țării cu Ungaria și Ucraina. Aici vei întâlni un adevărat refugiu al poveștilor nobiliare.
Conacul lui Berenczei Kováts Miklós a fost clădit la finalul secolului XIX din dorința tatălui său de a-i pune un acoperiș deasupra capului, la fel cum celălalt fiu, Sándor, a moștenit conacul aflat chiar peste drum.
Întregul spațiu te îndeamnă la reverie, iar melanjul de stiluri arhitecturale, țesute cu măiestrie pe fațada edificiului, te va face conștient de valoarea și monumentalitatea sa. Conacul este o fereastră în timp, care se deschide în fața ta ca o creație eclectică aflată înaintea timpului său. La acele vremuri, clădirea a stârnit dezaprobarea societății încă nepregătită pentru un astfel de manifest artistic. Astăzi, ți se mai pare oare neobișnuită alăturarea dintre neogoticul turnului, influențele Art Nouveau și stilul Secession al fațadei? Probabil că nu – și chiar din contră, apreciezi ingeniozitatea arhitectului care a creat dincolo de canoanele vremii.
Amintirea familiei Kováts mai este păstrată și printr-un altar neobișnuit, în formă de piramidă, poziționat pe un mic deal din cimitirul local. Forma și mai ales plasarea lui la înălțime sugerează, încă o dată, locul privilegiat al acestora în comunitatea locală.
Aici, în locul în care s-a scris ultimul capitol din viața familiei Kováts, este un moment bun să-ți închei călătoria, îmbogățit cu povestea destinului celor pentru care acest conac era „acasă”.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro