Peisajul culinar românesc: Rețeta sofisticată a unei experiențe delicioase!
În călătoria noastră culinară, degustăm România, cu ierburi sau mirodenii cu iz de Orient și tradiții balcanice, turcești sau maghiare. Suntem primiți în bucătăriile locale unde mâncărurile robuste au fiecare câte un secret și un povestitor gata să-l dezvăluie celor deschiși la vorbă.
De la ciobanii români, la măcelarii sași sau pescarii din Delta Dunării, fiecare rețetă este o ofrandă adusă acestor locuri străvechi. Fiecare anotimp ne invită la o sărbătoare prin mâncare bună, adevărată, cu sufletul pus în toți pașii facerii ei.
E sâmbătă dimineață. La Sibiu e forfotă mare. Orice iubitor al experiențelor culinare autentice își va începe călătoria gastronomică a Sibiului într-una dintre piețele orașului. Aici, tradiția se întâlnește cu forfota orașului cosmopolit, creând o paletă diversă de influențe și gusturi unice, o incursiune gastronomică plină de arome și tradiții.
Începem cu un prim popas la Piața Volantă Transilvania – piața micilor producători autentici ai județului, deschisă săptămână de săptămână. Putea la fel de bine să i se spună „piața gusturilor sibiene”, fiindcă exact asta oferă – o incursiune în miezul gastronomiei locale. Este, probabil, cea mai autentică și găzduiește o mulțime de producători care își expun cu mândrie bunătățile.
Aici, nicio sâmbătă nu se aseamănă cu alta, niciun produs nu e ca cel de săptămâna trecută sau cea viitoare. Ceea ce rămâne însă constant este calitatea produselor, autenticitatea oamenilor, bujorii din obraji și faptul că trebuie să fii acolo dis-de-dimineață ca să găsești tot ceea ce ai notat pe lista de cumpărături.
Continuăm traseul piețelor locale și ajungem la Piața Cibin, o comoară a Orașului de Jos, care găzduiește numeroși producători din Mărginimea Sibiului și din regiunea noastră vecină Oltenia. Ajungem și la Vinerea Verde din Piața Huet – acea variantă a pieței de producători locali, mai cu staif, mai mică și mai fină, având peisajul medieval la picioare.
Așa cum sigur ți-ai dat seama deja, gusturile autentice sibiene se remarcă printr-o îmbinare armonioasă între tradițional și modern, între autenticitatea vremurilor trecute și flerul minimalist al vremurilor prezente. De la Telemeaua de Sibiu protejată la nivel european, la specialități rafinate de brânză, Sibiul își îmbie vizitatorii într-o călătorie culinară inedită cum pesemne nu au mai trăit vreodată.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România