Peisajul culinar românesc: Rețeta sofisticată a unei experiențe delicioase!
În călătoria noastră culinară, degustăm România, cu ierburi sau mirodenii cu iz de Orient și tradiții balcanice, turcești sau maghiare. Suntem primiți în bucătăriile locale unde mâncărurile robuste au fiecare câte un secret și un povestitor gata să-l dezvăluie celor deschiși la vorbă.
De la ciobanii români, la măcelarii sași sau pescarii din Delta Dunării, fiecare rețetă este o ofrandă adusă acestor locuri străvechi. Fiecare anotimp ne invită la o sărbătoare prin mâncare bună, adevărată, cu sufletul pus în toți pașii facerii ei.
În inima Maramureșului, acolo unde munții se înalță mândri și codrii veghează peste satele risipite, se află cele două meleaguri unde tradițiile străbune și cultura bogată dau viață poveștilor nemuritoare: Țara Maramureșului și Țara Lăpușului. Situate în nordul României, la granița cu Ucraina, acestea își deschid porțile pentru a-și împărtăși comorile cu fiecare călător dornic să le descopere ținuturile minunate. De la munții înalți ai Rodnei, la dealuri și platouri împodobite cu verdele pădurilor și al pajiștilor, ținutul Maramureșului surprinde natura sălbatică și diversitatea culturală contopindu-se.
Gastronomia Maramureșului, un răsfăț pentru simțuri și pentru suflet, reprezintă un amestec al tradițiilor și al influențelor multiculturale specifice acestei zone. Pâinea de mălai, coleșa, sau cum i se mai spune, mămăliga, reinterpretată în diverse combinații, sarmalele în frunze de ștevie, și plăcintele maramureșene, sunt doar câteva dintre deliciile culinare ale acestei regiuni. Iar două dintre rețetele locului îmbogățesc cu certitudine gusturile fermecătoare ale acestor meleaguri: turta în sămătișă și turta de picioici. Chiar aici, unde munții și pădurile își șoptesc legende, se nasc aceste două rețete de o savoare rar întâlnită.
continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România