În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Dacă ești interesat de arhitectura tradițională și de diversitatea culturală oferită de această rută, vizitează comuna Hoghilag, situată în Podișul Transilvaniei, în județul Sibiu, la granița cu județul Mureș. Atestată inițial în anul 1296, localitatea a aparținut diferitelor comitate, scaune, regiuni, plase transilvănene – caracteristice fiecărui tip de formă administrativ-teritorială utilizată și în funcție de conducerea sub care se afla.
Teritoriul transilvănean a fost supus influențelor succesive ale mai multor culturi, fapt evidențiat în formarea satelor și localităților sale, însă grăitoare pentru Hoghilag este colonizarea sașilor transilvăneni care s-au așezat și au cucerit zonele importante ale comunei. Elementele caracteristice, pe care le poți observa și astăzi, sunt specifice culturii săsești din zonă.
Poți vizita o serie de case cu arhitectură tradițională săsească și biserica din centrul comunei, interiorul caselor săsești amenajat specific și poți admira costumele tradiționale. Tipul de gospodărie pe care îl vei descoperi aici este în esență „frankisch”, adus din zona germană. Abaterile de la acest tip sunt rare și mai recente.
Ce poți vedea interesant la finalul verii în Hoghilag sunt culturile de tuberoze, care au început să fie cultivate în urmă cu mult timp de sași pentru comercializare. Tuberozele de Hoghilag sunt astăzi o tradiție vie, care îți încântă ființa cu mirosul lor puternic. Iar dacă ai ocazia, bucură-te de mireasma lor chiar la finalul verii, în cadrul Festivalului Tuberozelor. Cu siguranță vei vrea să revii!
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România