În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Dacă ai ajuns la Atid, în Harghita, ei bine, trecutul ți se deschide ca o carte cu multe pagini. Aici s-au găsit vestigii din bronz, monede dacice, vase romane, s-au ridicat biserici, gospodării tradiționale, și tot aici… s-au împletit mii de pălării de paie!
Te invităm să vizitezi aceste sate. Sunt adevărate muzee în aer liber, cu casele lor vechi, albe ca laptele, cu obloane de lemn și broderii la pridvoare. Nu părăsi locul fără să vezi și biserica reformată. Arsă cândva din temelii, încât și clopotele s-au topit, a fost refăcută, iar astăzi, ca pasărea Phoenix, veghează semeață din inima comunității.
Vei aprecia în mod deosebit bucătăria tradițional secuiască. Nu pleca de aici fără să încerci gulașul secuiesc, plăcintele cu brânză, mămăliga și alte bunătăți locale. Sunt de neuitat, la fel cum va fi întreaga ta experiență aici!
Comuna și obiective de vizitat în proximitate
În componența comunei Atid se găsesc satele Atid, reședința comunei, Crișeni, Cușmed, Inlăceni și Șiclod, ale căror istorie vie s-a întrepătruns timp de secole.
La 6 km vest de Atid găsim satul Crișeni, situat pe valea pârâului Cușmed. Hotar al județului Harghita, localitatea era în anul 1879 un centru cultural al artei confecționării pălăriilor de paie și a obiectelor decorative din paie.
E uimitor, dar au un muzeu al lor! Mici și mari, toate modelele de pălării de paie umplu încăperile unei case tradiționale din satul Crișeni. Afară poți să vezi o colecție de pietre naturale, iar pe stâlpii din curte, cei care au vizitat locul au însemnat direcțiile de unde provin. Poți s-o faci și tu!
Nu e puțin lucru că vreme de 150 ani aici s-a păstrat arta împletitului pălăriilor și a obiectelor din paie. În anul 1879, în jur de o sută de persoane din sat se ocupau cu acest meșteșug. Și astăzi majoritatea locuitorilor se pricep la împletit, obicei transmis din generație în generație.
Pe locul actualei biserici reformate construită în anul 1820 a existat încă din secolul XVI o biserică construită în stil gotic.
Străjuit de munți semeți, satul Cușmed se găsește în valea cu același nume, fiind atestat documentar încă din anul 1332. Aici se poate vizita biserica localității ce dăinuie din secolul al XIV-lea și este păstrată cu credință de enoriași, până în zilele noastre.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România