În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
În Maramureș, la poalele Munților Gutâi, ulițele din Breb sunt pășite zilnic de către turiști entuziasmați să exploreze frumusețea satului românesc autentic, unde viața se desfășoară în liniște, departe de agitația urbană.
Atestat documentar încă din anul 1715, satul a devenit cunoscut pentru casele sale tradiționale, peisajul pitoresc de o frumusețe rară și portul popular atât de viu colorat, unic în lume.
Înainte de a pătrunde în sat, o poartă maramureșeană din lemn masiv îi întâmpină pe turiști și le confirmă că au ajuns în locul potrivit. De aici, priveliștea este una cu totul deosebită. Poți vedea tot satul, deasupra căruia, iarna, se ridică fuioare de fum din hornurile caselor. Străzile satului s-au păstrat neasfaltate, iar dacă de regulă acest lucru le aduce neplăceri şoferilor, odată intraţi în acest sat, supărările lor dispar.
Indiferent de sezon, turiştii au ocazia să încerce pe propria piele viața la sat. Pentru unii înseamnă retrăirea amintirilor din copilărie, pentru alţii o experienţă unică şi plină de învăţăminte.
Haideți la Breb, să descoperiți la fiecare pas viața simplă şi încântătoare. Căsuţele tradiţionale şi gardurile din lemn transformă locul într-unul de basm. Vă veți simți ca într-o întoarcere acasă, unde sătenii vă primesc de parcă v-ați ști de-o viață.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România