În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Descoperă măiestria arhitecturii săsești din inima Transilvaniei, în Saschiz, unul dintre satele care i-a furat inima până și Regelui Charles. Aici, fiecare gospodărie tradițională reprezintă o adevărată nestemată, ce păstrează vie istoria și identitatea comunității.
Vei descoperi rigurozitatea urbanistică specifică sașilor, de la organizarea liniară a străzilor în jurul cetății, până la aranjarea fiecărei gospodării în forma unui dreptunghi alungit, cu latura scurtă amplasată la stradă. Fiecare așezare îți va inspira dragostea pentru stabilitate și frumos. În prelungirea fiecărei case vei regăsi șopronul pentru uneltele agricole împreună cu șura, care despart curtea de grădină.
Aici, istoria și cultura se îmbină într-un mod unic. Comunitatea săsească a adus în acest loc nu doar arhitectura distinctivă, ci și tradiții bogate și meșteșuguri, iar printre acestea se remarcă olăritul. Ceramica de Saschiz încorporează elemente naturale – plante, flori, animale – pictate în albastru intens pe obiectele ceramice.
Aflat la granița dintre trecut, prezent și viitor, satul te va fermeca cu tot ceea ce are mai de preț, iar mai presus de toate, sentimentul de liniște și pace al unei comunități unite de aceleași valori.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România