Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
Biserica reformată din satul Biborțeni păstrează picturi murale de o calitate artistică deosebită ce reprezintă scene din ciclul legendei Sfântului Ladislau, pictate la începutul secolului al XV-lea. Istoricii de artă au studiat îndelung frescele și le-au încadrat în rândul picturilor murale cunoscute din România, Ungaria, Slovacia, Austria şi Slovenia.
Lăcașul a fost edificat în mai multe etape cu extinderi consecutive. Cea mai veche parte a navei este cea vestică, datată la sfârșitul secolului al XIII-lea – începutul secolului al XIV-lea. Partea estică, s-a construit la începutul anului 1760, iar extinderea sudică a navei printr-un corp de antreu s-a realizat în anul 1897.
Construcția clopotniței a durat 10 ani și a început în anul 1783. În turn se păstrează un clopot vechi realizat în celebra turnătorie a meșterului János Kiss din Sfântu Gheorghe, în anul 1797.
COntinuare pe Romania-atractiva.ro