Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
Dacă ești pe urmele legendei Sfântului Ladislau, atunci sigur vrei să ajungi și la biserica reformată din Saciova, județul Covasna. Situată într-un peisaj de vis, biserica, a cărei construcție este datată în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, ascunde fragmente de frescă recent descoperite și un valoros tavan casetat, pictat în anul 1761.
Pictura murală descoperită aici se încadrează perfect în temele iconografiei medievale maghiare, fiind vorba de legenda Sfântului Ladislau, scena Urmăririi cumanului și de reprezentarea vindecării Sfintei Elisabeta.
Chiar dacă în prezent biserica se află în plină fază de reabilitare, care va dura până în anul 2026, merită să vizitați zona, pentru că dincolo de micul sat se întind păduri străvechi neatinse și, în imediata apropiere, se află și Mestecănișul de la Reci, arie naturală protejată care îți va oferi o priveliște de neuitat!
Continuare pe Romania-atractiva.ro