Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
Impozanta biserică romano-catolică ce domină piața centrală, închinată Sfintei Maria, a fost construită între anii 1847-1858 pe locul fostei biserici menționată în documente administrative încă din anul 1333.
De o parte și de alta a intrării în biserică sunt așezate patru statui din piatră: în față, cele ale Sfântului Ladislau și a Sfântului rege Ștefan, iar pe frontispiciu cele ale Sfinților Petru și Pavel.
Mineritul, ca stil de viață al credincioșilor și principala formă de trai a lor, se reflectă în multe detalii ale operelor de artă care decorează această biserică. Imnul Minier Creștin, cântat pentru prima dată aici, în 15 august 1938, a fost creat de către eruditul canonic dr. Lajos Czumbel pe vremea când slujea în această parohie. A fost primul imn de acest gen care încă răsună în bisericile din zonă în fiecare zi de sărbătoare. Oamenii pe care i-a slujit acest lăcaș de-a lungul vremii drept intermediar spre cele sfinte, aveau una dintre cele mai grele și riscante meserii din lume.
Cu siguranță vei fi surprins de grandoarea bisericii!
Continuare pe Romania-atractiva.ro