Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
În mijlocul întinderilor verzi, o siluetă albă și turnul ce se avântă spre albastrul cerului îți atrag atenția de departe. Este biserica romano catolică din Mihăileni, județul Harghita. Satul a fost pomenit în hrisoave pentru prima oară în anii 1332-1334 sub numele de Sancto Michaele.
Probabil că pe temeliile vechii biserici s-a ridicat cea din anul 1490, care a fost refăcută de mai multe ori în urma atacurilor turco-tătărești. Dar, ca o adevărată cetate spirituală, a rezistat timpului până astăzi. Biserica, excelent restaurată, are elemente arhitecturale romanice, gotice și baroce, oferind vizitatorului o experiență unică. Frescele descoperite în actuala zonă a corului bisericii, înfățișând scene din Legenda Sfântului Ladislau, precum și alte fragmente de picturi murale, te vor ajuta să înțelegi mai bine istoria secuilor.
În timpul restaurărilor a fost găsită, din întâmplare, inclusiv pictura altarului din anii 1700, care se poate vedea și astăzi.
Mihăileni este și locul de naștere a uneia dintre cele mai vechi legi sătești, din anul 1639, care arată implicarea comunității în luarea în comun a deciziilor. O excursie pe aceste meleaguri poate fi o adevărată lecție de istorie, dar și de viață!
Continuare pe Romania-atractiva.ro