Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
Multă vreme a fost un mister data la care s-a construit biserica unitariană din Chichiș, județul Covasna. Doar după un incendiul care a devastat-o, în 1954, de sub tencuiala roasă de apă au apărut picturi murale care spun povestea ei, întâmplările prin care a trecut și cât de veche e. A apărut pe la sfârșitul secolului al XIII-lea, iar de atunci a suferit atâtea distrugeri și refaceri, încât această superbă biserică albă pare o pasăre Pheonix, renăscută de fiecare dată din propriile ruine.
Miracol este faptul că pe zidurile ei a supraviețuit o frescă cu scene din legenda lui Ladislau, scena Cetății și cea a Ieșirii, înfățișându-l pe Sfântul Ladislau alături de soldații lui.
Dacă ajungeți aici, puteți intra în biserică prin sud. O să vă surprindă ușa, care arată ca o fereastră medievală. Tradiția spune că acest toc de ușă, cu o încuietoare neobișnuită, ar putea fi opera unui soldat întors din captivitatea turcească, dar ar putea fi inspirată și din arhitectura specifică Țării Românești.
Nici timpul, nici primejdiile nu au distrus spiritul comunității și astăzi veți găsi aici o biserică splendidă și oameni ospitalieri.
Continuare pe Romania-atractiva.ro