Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
Și satul Chilieni, de lângă Sfântu Gheorghe, ca mai toate satele aflate în apropierea orașelor, se modernizează rapid.
Însă, în inima lui, pe o colină, veghează încă vechea biserică, patronată cândva de Sfântul Kilian. Ea spune povestea întemeierii comunității, istoria acestor ținuturi și oferă locului un aer rural autentic.
Distrusă de câteva ori de cutremure, a fost refăcută cu grija unor medici care vindecă ființe vii. Bucăți din ziduri au migrat și au fost rezidite de-a lungul secolelor, picturile murale au fost acoperite și redescoperite, astfel încât biserica de astăzi arată precum lumea în care trăim: diferită dar aceeași.
Biserica din Chilieni este locul unde poți să vezi cum s-a petrecut metamorfoza credințelor, a pietrelor, a frescelor. Aici găsești pictate bătălii pământene alături de scene biblice, descoperi credința și memoria acestui sat, dar și aspirațiile lui.
Pentru că, de deasupra ușii, te întâmpină reprezentarea raiului, așa cum și-l doreau sătenii: sub forma unui oraș bogat și frumos, cu poarta păzită de îngeri.
Continuare pe Romania-atractiva.ro