Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
Biserica din Sânvăsii este una dintre cele mai remarcabile realizări arhitecturale din regiune. Pe lângă cunoscutele și valoroasele relicve ce țin de istoria arhitecturii, biserica încă ascunde numeroase vestigii arheologice care ne-ar putea apropia de o mai bună înțelegere a evenimentelor din perioada medievală timpurie din Transilvania.
Se consideră că biserica timpurie, cea pe a cărei fundație a fost ridicată actuala construcție, a fost înălțată cu ocazia canonizării regelui Ladislau în anul 1192. Așezarea și-a luat numele de la hramul acestei biserici închinate regelui cavaler, Nyárádszentlászló, care se traduce în limba română Sfântul Ladislau de Niraj.
Din una dintre legende aflăm, de asemenea, că la marginea satului Sânvăsii izvorăște un pârâu numit Fântâna Regelui, unde se crede că, aflat la vânătoare, regele Ladislau s-ar fi odihnit și ar fi băut din apa fântânii.
Continuare pe Romania-atractiva.ro