Miercuri, 06 aprilie 2022, au fost aprobate obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale/ turistice, ca urmare a propunerii din 31 martie 2022 a comitetului interministerial reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 208/2022,prin ordinul comun al ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, al ministrului Antreprenoriatului și Turismului și al ministrului Culturii.
Cele 12 rute sunt:
1. Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
În Ruta Castelelor sunt incluse două castele din județul Mureș: Castelul Teleki din Gornești și Castelul Pekry-Radák din Ozd, comuna Bichiș. Castelul Pekry-Radák din Ozd ste un monument istoric situat în satul Ozd, județul Mureș. Clădirea a fost construită secolul al XVII-lea, dar circumstanțele construirii castelului sunt incerte. Castelul Teleki din Gornești este un ansamblu arhitectonic construit de familia Teleki, în decursul a trei generații, în localitatea Gornești din județul Mureș. Este numit „cel mai frumos castel din Ardeal” și „comoara Mureșului”. Mai multe detalii pe http //www.facebook.com/telekicastle/.
2. Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
3. Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
4. Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;
5. Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
6. Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
7. Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
8. Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
În Ruta Sfântului Ladislau este inclusă Biserica Unitariană Sânvăsii, din comuna Gălești. Biserica unitariană din Sânvăsii este un lăcaș de cult protestant construit în secolul al XIV-lea. În acest monument se regăsesc atât specifitățiile stilului gotic, cât și arhitectura secuiască. Clădirea figurează pe lista monumentelor istorice din 2010. Mai multe detalii pe https://regelecavaler.org/locatie/199-sanvasii/?tab=st-laszlo.
9. Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
În Ruta castrelor romane este inclus Castrul roman de la Parcul arheologic Călugăreni. Situl roman de la Călugăreni face parte din vastul sistem defensiv al Imperiului Roman cunoscut sub termenul de limes și a jucat un rol strategic în apărarea Văii Nirajului și a provinciei Dacia. Este cunoscut în legendele locale sub numele de „Cetatea și Palatul Sânzienei”, iar existența sa a fost consemnată încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Mai multe detalii pe http://muzeulmures.ro/parcul-arheologic-din-calugareni/.
10. Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;
– În Ruta Cetăților este inclus și Zidul Cetății Sighișoara. Cetatea Sighișoara este singura cetate locuită din Europa. Istoria scrisă a Sighișoarei începe abia în anul 1280, când apare menționată într-un document cu numele Castrum Sex. Sighișoara este opera constructivă a coloniștilor germani (sașii) aduși în Transilvania. Meșterii breslași din Sighișoara au construit sistemul de fortificații al orașului – zidurile și turnurile. Mai multe detalii pe https://cetateasighisoara.com/istoriesighisoara.html.
11. Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
12. Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.
Lista include și cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene: „Programul România Atractivă devine, în curând, o realitate. Mă bucur că reușim să implementăm această componentă!Realizarea celor 12 rute culturale/ turistice devine un instrument prin care vom avea ocazia să arătăm lumii întregi patrimoniul nostru cultural bogat pentru a-l valorifica în folosul cetățenilor și să creăm locuri de muncă. Ca exemplu, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată opt gospodării tradiționale din Roșia Montană, 30 din Delta Dunării, Castelul Corvinilor din Hunedoara, în ruta castrelor romane vor fi 20 de obiective promovate și 5 castre restaurate, dar și alte obiective importante”.
ANAMARIA LUISA MARCU