Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunţat, miercuri, la Târgu Mureş, constituirea Comitetului cetăţenilor, alcătuit dintr-o serie de persoane fizice care provin din şapte state membre ale Uniunii Europene, pentru promovarea iniţiativei cetăţeneşti privind egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale.
”Regulamentul 211/2011 prevede că o iniţiativă cetăţenească de nivel unional poate fi promovată de şapte cetăţeni din şapte ţări diferite ale UE. Iniţiativa concepută de CNS pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale are acum această comisie, în care suntem opt persoane din Austria, Slovacia, Ungaria, România, Spania, Suedia şi Olanda. Noi dorim să mai extindem, vom mai coopta alţi membri, aşteptăm răspuns şi de la UDMR, am oferit posibilitatea UDMR să desemneze şi dânşii o persoană, să fim două din România, să vedem dacă acceptă. Este în curs cooptarea unui membru din Belgia şi a unui membru din Germania”, a arătat Izsak Balazs.
Potrivit liderului CNS, proiectul de iniţiativă cetăţenească va fi depus într-o lună la Comisia Europeană, care are la dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde dacă o va accepta sau nu.
”Comisia trebuie să răspundă într-o lună. Practica de până acum arată că această perioadă între depunere şi comunicarea înregistrării şi neînregistrării a fost mult mai scurtă, timp de 3-4 zile. În cazul în care se va comunica acceptarea iniţiativei, în 12 luni trebuie să strângem semnăturile (un milion – n.r.) din cel puţin 7 ţări ale UE şi pentru fiecare ţară există o limită minimă”, a susţinut Izsak.
Acesta a precizat că autorii proiectului de iniţiativă cetăţenească consideră că acele regiuni care se disting prin particularităţi lingvistice culturale, tradiţii naţionale de regiunile care le înconjoară, ”cum este cazul Ţinutului Secuiesc, a Tirolului de Sud, a Ţării Bascilor sau a Cataloniei, trebuie să fie protejate în sensul că politica de coeziune a UE trebuie să se desfăşoare în aşa mod încât identitatea regională să nu fie lezată”.
”Deci noi considerăm că în regiunile respective cultura şi limba sunt elemente esenţiale ale coeziunii economice teritoriale şi sociale. Şi asta trebuie să apară într-un act juridic al Uniunii Europene. UE trebuie să pună un accent deosebit, pe parcursul realizării politicii sale de coeziune, pe aceste regiuni. Până la ora actuală acest accent deosebit s-a pus doar pe regiunile nordice sau rar populate. În Tratatul UE sunt menţionate acele categorii care reprezintă o prioritate pentru UE, dar această enumerare nu este exclusivă, Tratatul dă 5-6 exemple, dar noi considerăm că aceste exemple trebuie completate cu acea categorie de regiuni de care aparţine şi Ţinutul Secuiesc”, a afirmat Izsak Balazs.
Comitetul cetăţenilor de promovare a iniţiativei cetăţeneşti europene privind egalitatea regiunilor a fost constituit la Târgu Mureş de Boldoghy Olivér (Slovacia), Dabis Attilá (Spania) şi Izsák Balázs (România), iar prin teleconferinţă au confirmat susţinerea Miren Martiarena (Spania), Jordi Xucla (Spania), Publik Antal (Suedia) şi Roland Dudda (Ungaria).
AGERPRES