Am intrat pe ultima sută de metri până la alegerile pentru primării. Partidele și-au desemnat candidații, toți unul și unul, iar aceștia și-au ascuțit săbiile și au început lupta (promisiunile). Paradoxal lista lor de propuneri seamănă izbitor de bine cu promisiunile actualilor primari lansate în urmă cu patru ani la celelalte alegeri pentru primărie, semn că promisiunile rămân promisiuni, iar cât de plauzibilă este realizarea lor rămâne la discernământul umilului votant. Cert este că și acum, ca și acum patru și opt ani voința tuturor candidaților este realizarea, prin diferite metode, a noi locuri de muncă … Cine sunt, ce vor și cine-și merită votul în iunie am încercat să vedem în cele ce urmează…
Punctual
Alianța pentru Mureșeni nu are candidați pentru 43 de primării din cele 102 din județului Mureș. Astfel, în cel puțin 43 de localități ApMS, formată din PD-L, UNPR și Partidul Ecologist, nu va avea primari. Candidații ApMS la primăriile din municipiile și orașele din județ sunt: Tîrgu-Mureş -Dorin Florea, Sighișoara – Iosif Dan Colceriu, Tîrnăveni – Alexandru Adrian Matei, Reghin – Dan Dorul Rusu, Iernut – Remulus Dâmbean, Luduş – Florin Urcan, Sărmașu- Valer Botezan, Ungheni-Nyaradi Ioan.
ApMS la oraș
Cel mai important combatant al ApMS și cu cele mai mari șanse de reușită este actualul primar al Tîrgu-Mureșului, Dorin Florea. S-a născut în 12 mai 1956, în Brașov, este un medic și politician român, primar al municipiului Tîrgu-Mureș din anul 2000 și până în prezent. Între 1996-2000 a fost prefect al județului Mureș, desemnat de PNȚCD. Această formațiune l-a propus pentru funcția de primar în anul 2000, pe care a obținut-o pe 20 iunie 2000, în al doilea tur de scrutin, cu 51,47% din voturi, față de 48,53% obținute de primarul în funcție, Imre Fodor, contracandidatul său. În anul 2004 a candidat ca independent și a fost ales din primul tur de scrutin. Din anul 2006 este șeful filialei Mureș a PD. În 2010 primarul Dorin Florea a fost reales în funcţia de preşedinte al filialei judeţene a Partidului Democrat Liberal, cu 352 de voturi pentru şi două împotrivă, el fiind singurul candidat pentru această funcţie.
Sărmașu
Unul dintre candidaţii oraşului Sărmaşu este Valer Botezan (din partea PD-L). Născut în anul 1976, absolvent al Universităţii Babeș Bolyai, Colegiul Economic, dânsul are o vastă experienţă de contabil, după ce anterior a lucrat ca inspector la serviciul de control al Direcţiei Generale al Finanţelor Publice Mureş şi ca auditor intern la Primăria Sărmaşu. Din 2004 şi-a început cariera politică, iar din 2006 este membru PD-L. Din anul 2008 ocupă şi demnitatea de consilier local în oraşul Sărmaşu. În anul 2010 a devenit preşedintele PD-L organizaţia Sărmaşu. Planurile referitoare la dezvoltarea oraşului ni le-a expus chiar dânsul: „Voi fi un primar respectuos, responsabil şi raţional. Este momentul ca în Sărmaşu să se construiască, nu să se cârpească. Sărmaşu trebuie să devină un oraş adevărat în care să fie apă potabilă la robinet, canalizare funcţională, şanţuri cu dale şi străzi asfaltate. Trebuie făcute toate acestea pentru a veni investitorii în Sărmaşu, investitori care să creeze locuri de muncă. Punctual, ca şi priorităţi imediate sunt finalizarea canalizării în Sărmaşu, asfaltarea drumului de acces în satul Vişinelu, şi realizarea branşamentelor de apă în toate localităţile cu fonduri din buget, în conformitate cu prevederile legii 241/2006. Pasul imediat următor fiind elaborarea Planului de dezvoltare economico-socială al localităţii, plan strict necesar, planificarea multianuală a bugetului local şi atragerea de fonduri europene în vederea modernizării oraşului”.
Ungheni
Candidatul PD-L la Primăria Ungheni este Ioan Nyaradi. S-a născut în data de 22 mai 1966 în Tîrgu-Mureș și a absolvit Institutul de Subingineri Tîrgu-Mureș, promoția 1989-1993. A fost doi ani viceprimar și are o experiență de 20 de ani ca și consilier local. Cât despre obiectivele sale Nyaradi Ioan a spus : ,,Este nevoie de o schimbare radicală a modului de lucru al primarului și al aparatului propriu de specialitate. Vreau să fac o echipă în adevăratul înțeles al cuvântului care să lucreze eficient în interesul comunității. Vreau să asigur transparența totală și eficiența la cheltuirea banului public. Vreau să creez o relație interumană corectă, durabilă bazată pe adevăr și respect între mine și concetățenii mei și să găsim soluțiile cele mai bune la problemele lor”. În următorii 4-8 ani, Ioan Nyaradi își propune să reabiliteze rețeaua de apă potabilă și canalizare; drumurile, trotuarele, să realizeze podul peste Mureș la Vidrasău; parcuri, teren de minifotbal cu covor sintetic; construirea unui bloc cu locuințe sociale; izolarea termică a blocurilor; grădiniță pentru copii; asigurarea necesarului de energie electrică pentru instituțiile publice etc. ,,Este un program realist care se poate realiza, în cea mai mare măsură, în următorii 4-8 ani. Vreau ca marea majoritatea concetățenilor mei să fie mulțumiți cu ceea ce se va realiza”, a declarat candidatul PD-L.
Reghin
Dan Dorul Rus este managerul S.C. Compania AQUASERV S.A. Reghin, este vicepreședinte PD-L la Organizația Județeană Mureș și de om de afaceri.
Sighişoara
,,Am terminat Universitatea de Braşov în 1983 – Inginerie construcţii de maşini, am predat 9 ani la Liceul Eliade. De 21 de ani am activităţi private, activităţi de producţie, iar în ultimul timp sunt implicat şi într-o activitate turistică. În politică am intrat acum 3 în PNL, am pierdut la parlamentare, am ajuns preşedinte la PNL. Am doi copii, în curând voi fi bunic. Sunt născut în Sighişoara, crescut în Sighișoara”, ne-a declarat Dan Colceriu, candidatul Alianța pentru Mureș. De remarcat este faptul că Dan Colceriu a dorit să candideze din partea USL, dar câștig de cauză a avut primarul în funcție Ioan Dorin Dăneșan. Având în vedere acest lucru, Colceriu s-a hotărât să candideze independent, dar a primit oferta ApMS și a acceptat-o.
Breaza
La Breaza, PD-L l-a preferat pe Nicolae Luca. S-a născut în anul 1964, în Reghin. A urmat liceul Industrial Nr. 1 Reghin, în anul 1982, iar în anul 2010 a finalizat Facultatea de Științe economice, profilul Finanțe Bănci. Având studii de economist, Nicolae Luca a spus că nu vrea să se aventureze în prezentarea de promisiuni irealizabile ci ,,vreau mai întâi să văd care sunt posibilitățile, de câți bani dispun și câte fonduri europene pot să atrag”. Totuși el a adăugat că are idei bune de redresare a comunei Breaza, printre acestea: atragerea în limita posibilităților de fonduri europene, realizarea de sere și prin aceasta crearea de locuri de muncă, investiții în infrastructură sau achiziționarea unui buldoexcavator sunt câteva dintre principalele obiective ale candidatului PD-L la primărie Nicolae Breaza.
Miheșu de Câmpie
Democrat-liberalul Casoni Emil s-a născut în anul 1969 în Sărmașu, are studii medii, terminând Liceul Industrial Nr. 3 la Bistrița. Este foarte obiectiv în reușita sa de a ocupa postul de edil la Primăria Miheșu de Câmpie, deoarece în urmă cu patru ani doar 14 voturi l-au despărți de câștigarea mandatului. Ca obiective principale Casoni Emil ne-a spus că își dorește să pietruiască drumurile, să îmbunătățească iluminatul public, iar cel mai important lucru este aducerea de investitori prin realizarea de făbricuțe ,,La noi în comună se trăiește numai din alocație și vreau să schimb asta”, a declarat pentru Punctul candidatul PD-L la Primăria Miheșu de Câmpie.
Deda
La Deda, în prezent este primar doamna Lucreţia Cadar, care va candida pentru un nou mandat. Dânsa este de meserie contabil şi a absolvit Facultatea de Drept Administrativ ,,Ioan Bărnuţiu” din Sibiu în 2004. Mai multe detalii am aflat chiar de la dânsa: ,,Lucrez ca şi primar al comunei Deda de două mandate, iar 4 ani am fost viceprimar al comunei. Înainte de 1989 am fost trei ani de zile primar al comunei Ruşii Munţi. Deci am o îndelungată activitate şi experienţă în munca de administraţie. Candidez pentru continuitate, pentru binele comunei şi al cetăţenilor din Deda şi cu gândul de a continua şi termina proiectele pe care mi le-am propus pentru comună. Consider că în ultimii 12 ani, când am fost la cârma comunei Deda am făcut lucruri frumoase şi, mai mult, mi-am apropiat oamenii”.
PP-DD la oraş
Filiala Mureș PP-DD a luat ființă în 5 noiembrie 2011. ,,Momentan nu avem lideri promovați la nivel național. Pentru mine important este județul Mureș, mă interesează alegerile locale și parlamentare. După alegerile parlamentare vedem ce va mai fi”, ne-a declarat Stoica Ioan, președinte PP-DD Mureș. În Tîrgu-Mureș, candidatul propus de PP-DD este Pop Sabin Gelu. Acesta este absolvent al Facultăţii de Teologie, iar în prezent este administrator de firmă. S-a implicat foarte mult în construcţia catedralei din Tudor. În Reghin, candidatul PP-DD este Bendorfen Traian. Dânsul a activat ca portar la fosta echipă de fotbal ASA Tîrgu-Mureş şi Gaz Metan, actualmente fiind om de afaceri. Şi la Luduş PP-DD şi-a desemnat un candidat: Obrejan Viorel, care a activat ca învăţător, având şi experienţă de viceprimar. La Târnăveni candidatul absolvent al Facultăţii de Drept, Creţa Ioan, în prezent administrator de firmă. La Iernut s-a înscris în cursa electorală Mărginean Vasile, absolvent al Liceului Energetic; în prezent este administrator de firmă. Unul dintre candidaţii la Primăria Sărmaşu este Dumitrescu Marcel, absolvent al Academiei militare, fiind în prezent colonel în rezervă. Un alt candidat PP-DD este Szocs Mircea Zoltan, actualmente administrator de firmă. Dânsul candidează pentru primăria Sângeorgiu de Câmpie. La Sighişoara candidează Şuteu Octavean, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi al Şcolii Naţionale de Antrenori. El a jucat la Echipa de fotbal Rapid Bucureşti, iar în prezent are un club de fotbal şi este antrenor la echipe din zonă. Un alt mare sportiv candidează din partea PP-DD la primăria Ungheni. Este vorba despre Vereş Ioan, fost campion la judo, fost jucător de handbal în divizia A şi B. În prezent este angajat la Rompetrol şi are în arendă peste 100 de ha de teren agricol pe care îl lucrează. La Miercurea Nirajului Partidul lui Diaconescu a numit ca şi candidat pe Moga Petru, profesor, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.
PP-DD la sat
S-a născut în 21 octombrie 1960 şi este „unul dintre cei mai promiţători candidaţi”, precum afirmă numeroşi dintre consătenii săi. Domnul Ősz Francisc, candidat din partea PPDD pentru comuna Ceuaşu de Câmpie, este inginer minier de profesie. Dânsul are o experienţă de 14 ani de exploatare minieră la Bălan, unde a avut în subordine până la 600 de persoane. Apoi, din anul 2000, după ce mina de la Bălan s-a închis, s-a mutat în localitatea Săbed, comuna Ceuaşu. Ocupaţia sa actuală este de informatician şi profesor de informatică la Şcoala Generală din Ceuaşu (pe lângă Facultatea de mine din Petroşani, Ősz Francisc a absolvit şi Facultatea de Litere, Specializarea Informatică din cadrul Universităţii „Petru Maior” Tîrgu-Mureş). „Doresc să fac o schimbare în bine în viaţa comunităţii locale. Locuind din anul 2000 în satul Săbed, în toată această perioadă de timp nu s-a schimbat nimic semnificativ în viaţa comunităţii locale…”, ne-a declarat Ősz Francisc. Un alt candidat PP-DD este Emil Mocanu, absolvent al unui curs postliceal în domeniul resurselor umane; în prezent are o firmă proprie de contabilitate cu peste 40 de firme la care ţine contabilitatea. Pentru Primăria Cristeşti candidează Chiorean Anghel, absolvent al Facultăţii de Zootehnie. Dânsul deţine o fermă de animale. Pentru primăria Fărăgău candidează Popoviciu Mihai, absolvent al Facultăţii de Fizică, în prezent director de şcoală. La Hodac candidează Feier Vasile, care are experienţă în administraţia locală fiind viceprimar. La Suplac, PP-DD l-a numit ca şi candidat pe medicul veterinar László Koszti, absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară. Şi comuna Papiu Ilarian are un candidat de la partidul lui Diaconescu. Este vorba despre Marton Molnar, absolvent al Liceului auto, fermier, consilier local.
Partidul Conservator
Filiala mureșeană a Partidului conservator a luat ființă în 2001, oarecum pe bazele fostului APR, ne-a declarat Dinu Socotar, președinte executiv în Biroul Executiv Județean al PC Mureș. Acesta a afirmat că ,,eu am fost doi ani vicepreședinte național, tot mandatul doamnei Daniela Popa. Astăzi, colegul meu, Silviu Morariu, este secretar executiv național și coordonatorul Compartimentului de Sănătate al Partidului Conservator la nivel național. Deci noi în ultimii ani, am avut permanent un om în Biroul Executiv Național. În ambele mandate domnul profesor Mircea Mihail face parte din Comisia Națională de Etică și Litigii”. Partidul Conservator are doi candidaţi în judeţul Mureş. Silviu Morariu (născut în 1961), preşedintele executiv al PC Mureş, va candida pentru Primăria Sângeorgiu de Pădure. Dânsul este în prezent administrator de firmă (SC Tangent Electro Trade SRL), dr. inginer în inginerie genetică şi cercetător ştiinţific III. Al doilea candidat este Mihai Todoran, referent la Primăria Vânători. Desigur, dânsul candidează pentru primăria Vânători.
Vasile Dancea