Alegerile europarlamentare care s-au încheiat recent la Luduș au adus în fața urnelor un număr de 4.505 persoane din totalul de 14.665 cu drept de vot, ceea ce înseamnă 30,72 de procente. Despre performanța celor patru partide care sunt reprezentate în Consiliul Local vor vorbi liderii locali, noi comentând doar numărul mare de voturi anulate (213) și „performanța” a trei partide, ANA, Forța Civică și PP-DD care au adunat împreună 173 de voturi, pe când Mircea Diaconu singur a primit încrederea a 218 cetățeni.
Topul fruntașilor a cuprins Alianța PSD-UNPR-PC cu 24,6%, PNL cu 22,4%, UDMR cu 15,8% și PDL cu 12,7%. Despre realizări, împliniri și neîmpliniri au vorbit liderii acestor formații politice în ziua de marți, 27 mai.
Alianța PSD-UNPR-PC
OVIDIU DANCU este președintele organizației locale a PSD și vicepreședinte al CJ Mureș. „După alegerile de duminică, Biroul organizației locale s-a întrunit într-o ședință de analiză a rezultatelor. Am constatat scorul bun obținut de Alianța PSD-UNPR-PC care s-a clasat pe primul loc în oraș cu 25% din voturile valabil exprimate, ocazie cu care ne-am declarat mulțumiți de rezultat și am constatat că și alegătorii din Luduș au înțeles importanța USL constituită în anul 2012 pe care, din păcate, aliații noștri la nivel central au părăsit-o. Noi am hotărât să menținem funcțional acest USL la nivelul orașului sprijinind în continuare programul politic pe care primarul Cristian Moldovan și l-a asumat în campania electorală. Țin să le mulțumesc ludușenilor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o și pentru numărul mare de voturi pe care l-am primit”.
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL
LIVIU BOTEZAN este vicepreședinte al organizației locale și vicepreședinte al Filialei Județene și declară că: „Într-un fel suntem mulțumiți de rezultatul pe care l-am obținut știind că suntem formațiunea care a primit cele mai multe voturi. Spun asta având în vedere că PSD-UNPR-PC constituie o alianță. După acest scrutin, PNL a devenit principala forță politică a orașului așa cum a fost și la alegerile locale din 2012. Votul de duminică a confirmat această realitate care ne bucură. Absența motivată a primarului Cristian Moldovan ne-a scăzut scorul cu cel puțin cinci procente. Trebuie să spun că noi, liberalii, mulțumim ludușenilor pentru încrederea acordată”. În această situație Liviu Botezan împreună cu Executivul local a avut și sarcini organizatorice în procesul de votare, acesta fiind în limite normale fără evenimente de niciun fel.
UDMR
KISS ISTVÁN este președintele organizației locale și are funcția de viceprimar în oraș: „La scrutinul de duminica trecută prezența la vot s-a încadrat cu cele 32 de procente în media națională. În ceea ce ne privește am realizat 16% din totalul voturilor exprimate. Nu este un procent foarte bun, este acceptabil. Deși nu avem o evidență exactă a conaționalilor noștri cu drept de vot apreciez că prezența la vot a fost mulțumitoare. Cei mai mulți alegători vin la alegerile locale, apoi la parlamentare și pe ultimul loc în voința de vot sunt europarlamentarele, considerate mai puțin interesante. Suntem convinși că dintre cetățenii cu drept de vot mulți sunt plecați la muncă în străinătate, dar comparând parlamentarele din 2012 cu zăpada mare, cu timpul călduros de duminică putem spune că acum am primit cu 40 de voturi mai mult”.
PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL
CIPRIAN TURDEAN este președintele filialei Luduș a PDL și este consilier local: „Despre rezultatul PDL nu pot să fiu nici optimist, nici pesimist. De la acest procent care este baza vom porni în continuare și făcând o comparație cu alegerile europarlamentare din anul 2009 nu pot să spun că am scăzut în mod dramatic sau îngrijorător. Asta este baza PDL și trebuie să avem în vedere că și Partidul Mișcarea Populară a obținut în Luduș trei procente față de 13% cât am obținut noi. La alegerile din 2009 am avut aproape 800 de voturi, iar acum avem aproape 600. Am pierdut cam 200 de voturi ceea ce înseamnă cele trei procente care au mers la PMP. Acum vom face analizele necesare pentru a recupera ceea ce am pierdut. Asta nu se poate realiza decât printr-o politică sănătoasă, credibilă”.
În final amintim și celelalte rezultate înregistrate: PMP-147 de voturi și PRM-131, o zbatere puțin productivă în politica românească. S-au încheiat europarlamentarele, începe bătălia cea mare din iarnă pentru Cotroceni. Cine va câștiga? Vom vedea!
Ioan A. BORGOVAN