După cum era de așteptat, democrația a adus după sine salarii mai inegale… De fapt, se știe că dictaturile duc de multe ori la o uniformizare a populației, inclusiv la nivel salarial. Dar, în ultimii 25 de ani, între județele țării au apărut mari diferențe salariale, mult mai mari decât cele existente la scurt timp după căderea comunismului, după cum arată câteva date publicate de analizeeconomice.ro.
Astfel, în 1991, cel mai mare salariu mediu net dintr-un județ era cu 26,5 procente mai mare decât media națională, iar cel mai mic era sub media națională cu 12,4 procente.
În prezent, cel mai mare salariu mediu net este în București – 2.696 lei, depășind cu 45% media națională. Cel mai mic este în județul Neamț (1.359 lei), fiind sub media națională cu 26,9%.
La nivel de țară, salariul mediu net este de 1.859 de lei.
Din păcate, județul Mureș s-a aflat și acum 25 de ani, dar se află și în prezent, sub media națională, dar lucrurile au mers în rău. Dacă în 1991 mureșenii câștigau cu doar 3,7% sub media națională, în prezent câștigă cu 12,3% sub media națională (în prezent salariul mediu net în Mureș este de aproximativ 1.630 de lei), după cum arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Cei din Cluj, Sibiu, Brașov câștigă mai bine decât noi, dar suntem în fața celor din Alba, Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita (dacă e să ne comparăm cu județe ardelene mai apropiate de noi).
Însă, vestea bună e că dacă în 1991 eram pe locul 24 în țară în ceea ce privește mărimea salariilor, în prezent suntem pe locul 16.
Interesant este că în prezent, doar 6 județe (inclusiv capitala) se situează peste salariul mediu net național, ceea ce pune mai bine în evidența discrepanța dintre județele cu cei mai „fericiți” salariați și restul județelor țării.
Titi Dălălău