Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România (AER), Mihai Mitrică, a declarat, joi, în deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureş, că discuţiile despre creşterea taxelor nu ajută, fiindcă transmit un semnal negativ în piaţă şi descurajează în principal consumul de cultură, inclusiv de carte.
„Estimarea noastră e că avem circa 40.000 de cărţi prezente aici. Sunt circa 20 de standuri, dar numărul exponatelor prezente în fiecare stand este mai mare. E o ediţie destul de corpolentă, să spunem. Salonul de carte Bookfest la Târgu Mureş ajuns la ediţia a VIII-a, ar fi putut să arate şi mai bine, dar să nu uităm că avem o pandemie în spatele nostru şi rănile pe care le-a produs în piaţa de carte continuă să rămână. Nu ajută, evident, nici discuţiile despre creşterea taxelor în general, despre supra-impozitarea veniturilor oamenilor şi companiilor, care transmit un semnal negativ în piaţă şi descurajează în principal consumul de cultură, inclusiv cartea”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică.
Organizatorul Bookfest a subliniat că dacă în anul de după pandemie afluxul populaţiei în târgurile de carte a crescut, nu acelaşi lucru se întâmplă în acest an, când se înregistrează o reducere a vânzărilor.
„Eu cred că oamenii şi-ar fi dorit şi în pandemie să meargă la astfel de evenimente. Însă după ce am ieşit din acea perioadă a fost o efervescenţă deosebită în rândul oamenilor pentru consumul de orice tip de eveniment. Anul trecut n-am făcut decât să venim în calea unei aşteptări generalizate a omului, anul acesta însă este mai greu, pentru că piaţa este pe un teren, din păcate, descendent. Observăm asta în vânzări, lanţurile de librării deja după primele trei trimestre văd că se compilează o pierdere consistentă şi asta ne arată că trebuie să facem mult mai mult decât facem pentru a salva acest domeniu sau măcar a-l ţine pe linia de plutire”, a arătat Mihai Mitrică.
În cadrul evenimentului de deschidere a Salonului de carte Bookfest Târgu Mureş, organizat în foaierul Teatrului Naţional, prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, unul dintre iniţiatorii evenimentului, a mulţumit administraţiei municipiului care a susţinut material şi în acest an organizarea acestui eveniment.
„Mulţumesc domnului primar, Soos Zoltan, pentru faptul că am găsit înţelegere la domnia sa pentru finanţarea acestui salon de carte, iar, pe de altă parte, îmi exprim speranţa că vor fi prezenţi la această ediţie a VIII-a la Târgu Mureş cât mai mulţi copii, cât mai mulţi adulţi, iar Teatrul Naţional să devină Casa Cărţii Româneşti. Cred că, de asemenea, atunci când lucrurile nu merg chiar bine, cultura şi titlul de carte este un bun refugiu. Cred că cel mai important lucru pe care îl avem de făcut, atunci când suntem sau nu suntem mulţumiţi de ceea ce se întâmplă, e să citim sau să scriem”, a declarat Ciprian Dobre.
La rândul său, primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a spus că municipalitatea a finanţat acest salon de carte, alături de Consiliul Judeţean Mureş, întrucât Bookfest a devenit deja parte a culturii locale.
„Acest eveniment foarte important a început la Târgu Mureş, acum 8 ani, când eram eu director de muzeu, domnul prefect Dobre era preşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi primăria nu susţinea atunci Bookfest-ul. E foarte bine că toate autorităţile locale acum simt că Bookfest este un lucru foarte important şi face parte din cultura oraşului, să fie susţinută cartea. Bookfest este un eveniment de tradiţie deja, pe care îl preţuim foarte mult şi când spun că îl preţuim nu este doar o metaforă, cărţile sunt printre cele mai solide mijloace care duc la cunoştinţa culturală a unui individ, deci nu putem exprima valoarea lor în bani, pentru că face parte din cultura şi tradiţia unui popor, a unei regiuni sau unui oraş”, a susţinut primarul din Târgu Mureş.
Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Otvos Koppany Bulcsu, a declarat că lucrările care vor fi prezentate în următoarele trei zile la Târgu Mureş aduc în prim plan detalii şi poveşti, precum şi istorii personale, şi nu numai, care au fost mai puţin cunoscute publicului.
„Am recunoscut în programul Bookfest de anul aceasta, câţiva autori locali, jurnalişti, scriitori, istorici, prieteni ai Muzeului Judeţean Mureş (…) Bookfest Târgu Mureş reprezintă nu doar o oportunitate de a atrage un public numeros, ci şi o modalitate de a solidifica şi a îmbogăţi viaţa culturală a oraşului. Această expoziţie anuală a devenit un eveniment aşteptat cu drag de mureşeni, care aduc o notă de farmec vieţii culturale a oraşului. În concluzie, prezenţa literaturii în contextul promovării patrimoniului mobil la Bookfest poate avea un impact semnificativ asupra conştientizării şi aprecierii publicul faţă de valori culturale şi istorice prin inspiraţie şi dialog”, a subliniat directorul Muzeului Judeţean Mureş, Otvos Koppany Bulcsu.
Salonul de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, co-organizatori fiind Consiliul Local Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.
Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele programate pe durata acestuia. AGERPRES