Salvamontiştii harghiteni derulează, pentru al doilea an consecutiv, un program dedicat copiilor instituţionalizaţi din judeţ, în cadrul căruia cei mici merg în drumeţii şi participă la diverse concursuri în natură.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat joi pentru AGERPRES că anul trecut 150 de copii proveniţi din sistemul de ocrotire, unii cu diverse dizabilităţi, au fost implicaţi în activităţi derulate în mai multe zone turistice din judeţ.
Cei mici au mers în excursii şi drumeţii şi au încercat chiar şi un traseu uşor de escaladă, cu ajutorul salvatorilor montani. Fekete Ors a spus că cel mai mare succes l-au avut concursurile de orientare turistică, dar şi prezentările despre frumuseţile zonei, despre cum trebuie să te comporţi în natură, precum şi despre activitatea Salvamont.
„A fost un lucru extraordinar, pentru că aceşti copii nici nu ştiau ce este un salvamontist, nici nu auziseră până atunci că există aşa ceva. Le-am făcut mici demonstraţii, le-am prezentat echipamentul nostru şi modul în care trebuie să se comporte în anumite situaţii, iar entuziasmul a fost foarte mare”, a declarat Fekete Ors.
El a adăugat că pentru copiii din sistemul de protecţie socială există posibilităţi mai reduse de a participa la acest gen de acţiuni şi ‚de aceea bucuria exprimată de aceştia a fost nepreţuită’.
Programul se derulează în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita şi, potrivit lui Fekete Ors, va continua şi în acest an, chiar dacă posibilităţile financiare sunt mai reduse decât în 2013.
Mai mult timp în natură
Serviciul Public de Salvamont Harghita derulează de câţiva ani proiecte dedicate elevilor din judeţ, prin care aceştia sunt încurajaţi să-şi petreacă timpul liber în natură şi să nu mai stea atât de mult în faţa calculatorului.
În timpul excursiilor se fac simulări de accidente, elevilor le sunt prezentate utilajele din dotarea Salvamont, dar şi cum se face o salvare de pe munte. Ei sunt învăţaţi să folosească harta, busola sau fluierul de avertizare şi cum să se orienteze în situaţia în care s-au rătăcit. Salvatorii montani speră că, atunci când vor creşte, câţiva dintre aceşti elevi se vor alătura, ca voluntari, echipelor Salvamont.
AGERPRES