Salvamontiştii harghiteni au început verificarea şi reabilitarea traseelor turistice, cu precădere în zonele mai joase şi acolo unde condiţiile meteo permit acest lucru.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat pentru AGERPRES că, din verificările efectuate până acum, probleme mai deosebite se înregistrează pe creasta munţilor Ciucului, dar şi în munţii Hăşmaş, acolo unde sunt mulţi arbori şi stâlpi pe care se află marcaje sau indicatoare, prăbuşiţi pe traseele turistice.
Fekete Örs a precizat că, la fel ca în fiecare an, mai întâi se face recunoaştere pe trasee şi inventarierea problemelor şi chiar intervenţia imediată, în zonele cu aflux mare de turişti.
Ulterior, salvatorii montani revin pe trasee, pentru curăţarea acestora de arbori sau crengi, pentru refacerea marcajelor şi amplasarea unor noi stâlpi cu indicatoare, fiind înregistrate multe cazuri în care aceştia au fost doborâţi de vânt sau au fost rupţi de animalele sălbatice.
„Este o activitate permanentă, pentru că avem foarte mulţi kilometri de trasee turistice şi trebuie să avem mare grijă. Pentru că dacă avem grijă de traseele montane, atunci nu mai avem probleme cu turişti rătăciţi şi acesta este cel mai important lucru”, a declarat Fekete Örs.
Acesta a explicat că lungimea traseelor turistice marcate din Harghita depăşeşte 2.500 de kilometri, iar în fiecare an se reabilitează cel puţin 500 kilometri.
De asemenea, în această primăvară salvamontiştii vor verifica şi refugiile montane din judeţ şi vor efectua reparaţii, acolo unde este cazul, după care, atunci când vremea o va permite, se va face reabilitarea traseelor de escaladă.
Fekete Ors a explicat că, din cauza îngheţului şi a dezgheţului, apa se infiltrează între stânci şi este important ca înaintea începerii sezonului să fie verificate traseele de escaladă şi îndepărtate bucăţile de stâncă şi pietrele care s-ar putea desprinde şi i-ar putea pune în pericol pe cei care practică această activitate. AGERPRES