O sărbătoare dedicată cărții, scrierii și… bibliotecarului!
Sărbătoarea din acest an ne aduce împreună într-o perioadă de mare încărcătură spirituală, fiind stabilită în intervalul cuprins între sărbătorile pascale ale confesiunilor predominante în spațiul mureșean.
Așadar, anul acesta vom avea o săptămână mai scurtă pe care o marcăm în liniște, în ton de spiritul perioadei: emoție și efervescența specifică sărbătorilor de primăvară.
Nu vor lipsi însă întâlnirile, atelierele, expozițiile, lansări de carte și concursuri, prezentări. Așa cum v-am obișnuit, bibliotecari, autori, dascăli, părinți, copii și alți cititori sărbătorim împreună ceea ce ne unește: BIBLIOTECA ȘI CARTEA!
Din program:
- „Minibiblioteca din autobuz”
– Începând cu data de 19 aprilie 2022, alături de cetăţenii care folosesc mijloacele de transport public, vor călători şi câteva cărţi oferite de Biblioteca Judeţeană Mureş, din donaţiile de carte primite de la cititori. Astfel, pe unele trasee locale, călătorii vor avea surpriza să găsească o cutie cu cărţi. Persoanele interesate au libertatea să îşi aleagă cartea preferată, să o răsfoiască pe parcursul călătoriei sau chiar să o ia acasă.
- „Și ele au fost bibliotecari”
– Dacă în primii ani Biblioteca Orășenească era deservită exclusiv de bibliotecari de gen masculin, emanciparea feminină începe să se facă resimțită. Femeile se implică în viața culturală a urbei, punându-se în serviciul comunității. Cine sunt primele femei care au lucrat în Biblioteca noastră? Vom creiona portretele lor în fiecare zi din intervalul 19-21 aprilie, în mediul online, pentru a afla când au activat și care a fost contribuția lor la dezvoltarea bibliotecii.
- Finala Concursului de Lectură „Bătălia Cărților pentru Adulți”
– „Bătălia Cărților pentru Adulți” – prima ediție – a ajuns la final. Toți participanții care au parcurs cărțile sugerate de bibliotecarii mureșeni vor susține lupta finală, aducând argumente prin care să ne convingă să citim și mai mult decât o facem! Dezbaterea este deschisă și altor adulți care doresc să participe, aducând „în luptă” cărți recente, în afara celor sugerate în cadrul concursului. Întâlnirile – organizate sub forma unui cerc literar – vor avea loc marți, 19 aprilie 2022 (limba română), și miercuri, 20 aprilie (limba maghiară), începând cu orele 17.00 la Sala Documentară (etajul III).
- Lansarea Concursului Național de Lectură „Bătălia Cărților” 2022 – ediția a VIII-a
– Suntem pregătiți temeinic pentru ediția din acest an a Concursului Național de Lectură Bătălia Cărților. Titlurile selectate pentru cele două categorii de participanți – Copii – 11-13 ani și Adolescenți – 14-18 ani – în limbile română și maghiară, au fost atent selectate de bibliotecari, pentru a fi pe placul participanților.
- „Jocuri de cuvinte”
– Activitate interactivă cu dialog şi exerciţii de fixare a cunoştinţelor de limbă şi comunicare în limba română într-o manieră ludică, care se va derula constant la Biblioteca Copiilor. Prima ediție va avea loc în această săptămână și este dedicată cititorilor fideli ai Bibliotecii Copiilor.
- Afterschool de vacanță în vizită la Biblioteca Copiilor
- Vacanța nu ne împiedică să ne întâlnim cu elevii! Prin urmare vom avea o activitate derulată la Biblioteca Copiilor la care va participa un grup de copii care frecventează o organizație de tip afterschool.
- Istoria cărţii
– Expoziție. O incursiune în îndelungata istorie a cărții, a textului scris, bazată pe colecțiile Sălii Generale de Lectură „Mihai Eminescu”
- Eveniment: dublă lansare de carte
– Un eveniment care reunește specialiști în istoria locală: „Tîrgu Mureș – istorie urbană” – autor Ioan Eugen Man și „Sângeorgiu de Mureș – istoria evoluției edilitare” autori Ioan Eugen Man și Ilarie Gheorghe Opriș. Invitați: prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, dr. Liviu Boar, dr. Peter Moldovan. Moderator: Monica Avram. Evenimentul va avea loc miercuri, 20 aprilie, de la ora 10.00 la Sala documentară (etaj III)
- Seară de poveste / „Mesedélután”
– Pentru că cei mici adoră lectura și abia așteaptă „serile de povești”, le-am pregătit și în această săptămână două întâlniri. Miercuri (limba română) și joi (limba maghiară), piticii sunt așteptați de la ora 18.00 la Biblioteca Copiilor, unde vor avea parte – ca de obicei – de momente de neuitat. Povestea în limba română va fi una strâns legată de Sărbătorile Pascale și va fi urmată de un atelier de vopsit ouă.
- Ne pregătim de Paște!
– Ne pregătim de sărbătorile pascale, așadar cei mici vor avea ocazia să-și confecționeze propriile decorațiuni hazlii pentru a-și împodobi casa. Activitatea se va desfășura la Filiala Cornișa și va participa un grup de copii din cartier.
- Tradiții și obiceiuri pascale
– Pentru copii puțin mai mari, o întâlnire cu tradițiile pascale, având ca punct de plecare cărțile din colecțiile Bibliotecii noastre. Piticii vor afla din cărți care sunt obiceiurile sărbătorii, vor încondeia ouă, se vor pregăti – trup și suflet – pentru marea sărbătoare. Îi așteptăm joi, de la ora 12:00 la „Cuibul Democrației (strada Primăriei, nr. 2).
- Concurs de creație literară și artistică „Aripi de primăvară”, ediția a IV-a
– Concursul național de creație literară și artistică pentru copii ajunge la final. Prin cele trei secțiuni de vârstă (7-10 ani; 11-14 ani; 15-18 ani) și două domenii de creație – literară și artistică – participanții vor fi jurizați, iar cei mai buni vor primi premii. Activitatea realizată în parteneriat cu Liga Scriitorilor Români – Filiala Mureş.
- Ziua Națională a Bibliotecarului Român
- Expoziție Secția Împrumut Științe Socio-Umane
Toate acțiunile vor fi organizate și publicate pe pagina de Facebook a Bibliotecii: www.facebook.com/bibliotecamures