Pe lângă demonstraţiile de olărit şi de artă culinară, „Sărbătoarea Rabarbărului” din Saschiz a avut şi o latură umanitară.
„Vecinătatea Femeilor din Saschiz a organizat sâmbătă, 7 mai 2022, cea de-a IX-a ediţie a ‘Sărbătorii Rabarbărului’. Evenimentul a avut loc în curtea Bisericii evanghelice fortificate Sfântul Ştefan din Saschiz şi are ca scop promovarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi gastronomic local. ‘Sărbătoarea Rabarbărului’ este un eveniment dedicat promovării valorilor locale de patrimoniu cultural şi gastronomic locale, la care participă doamne din comunitate cu preparate proprii pe bază de rabarbăr, producători şi artizani locali, din Saschiz. Pe toată durata evenimentului, vizitatorii au putut degusta şi cumpăra preparate locale din rabarbăr (şi nu numai): prăjitură cu rabarbăr, pizza cu rabarbăr, gemuri, siropuri, îngheţată, compot (…)
Participarea la ‘Sărbătoarea Rabarbărului’ şi degustările de produse din rabarbăr sunt gratis, însă oricine a putut susţine prin donaţii activităţile Vecinătăţii Femeilor din Saschiz. Donaţiile ne ajută să organizăm şi-n acest an Târgul de Sănătate cu analize gratuite pentru locuitorii comunei Saschiz”, a precizat Vecinătatea Femeilor din Saschiz, într-un comunicat de presă transmis luni.
În programul sărbătorii au mai figurat parada plăcintelor cu rabarbăr, pe muzică de fanfară, un atelier de gătit prăjituri cu rabarbăr, atelier de educaţie culinară, concursurile cu premii – ”Mâncăcios de prăjitură cu rabarbăr”, ”Ştafeta cu rabarbăr” – minirecitaluri de orgă şi chitară în biserica fortificată şi ateliere de pictat cu tija de rabarbăr.
De asemenea,au fost organizate vizite cu ghidaj în biserica evanghelică fortificată şi la Cetatea de refugiu din Saschiz, construită în secolul XIV, unde vizitatorii au fost întâmpinaţi cu preparate din rabarbăr.
AGERPRES
Am vândut în 58 de minute toată cantitatea recoltată cu o zi înainte. Un restart extrem de viguros al acestei manifestări, după cei doi ani de rătăcire absurdă printre măști și dezinfectanți. a declarat Mircea Munteanu, producător de rabarbură.
Prefectul județului Mureș, Mara Togănel: “O zi de sâmbătă cu oameni frumoși adunați în jurul bisericii fortificate din Saschiz te duce în alte vremuri, atunci când timpul se scurgea mai agale, iar noi cunoșteam mai bine adevăratele valori care ne apropiau unii de ceilalți. Am degustat cu bucurie câteva din preparatele de la Sărbătoarea Rabarbărului, am schimbat câteva vorbe cu producătorii locali din Saschiz și am profitat, cu toții, de o altfel de sâmbătă în locul vizitat de însuși prințul Charles de Wales. Felicit Vecinătatea Femeilor pentru acest proiect care contibuie la frumusețea și diversitatea județului Mureș. La fel ca și în cazul altor proiecte de succes, mă bucur că o colaborare bună cu Primăria Saschiz și alte ONG-uri și entități private continuă să promoveze identitatea culturală a zonei Saschizului. Vă îndemn să nu ocoliți aceast loc cu istorie pentru că veți avea parte de surprize plăcute.”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.