Scade acidul uric fără pastile. Remedii naturale
Scade acidul uric fără pastile. Remedii naturale

Scade acidul uric fără pastile. Remedii naturale

Acidul uric crescut poate duce la dureri articulare, gută, pietre la rinichi și alte probleme serioase. Vestea bună este că există remedii naturale, testate și susținute de cercetări, care pot ajuta la echilibrarea nivelului acestuia în sânge, fără efectele adverse ale medicamentelor clasice.

Cele mai bune remedii pentru reducerea acidului uric

1. Ceaiul din frunze de urzică

Urzica este un diuretic natural puternic, care ajută la eliminarea acidului uric prin urină.

  • Are efecte antiinflamatoare și alcalinizante, ajutând la combaterea acidității din organism.
  • Susține funcția rinichilor, esențială în procesul de eliminare a acidului uric.
  • Conține flavonoide și vitamina C, care reduc inflamația și protejează articulațiile.
  • Un studiu publicat în Phytotherapy Research (2022) a arătat că urzica reduce nivelul de acid uric la pacienții cu gută.
  • Se recomandă 1-2 căni/zi, preparate din 1 linguriță plantă la 250 ml apă clocotită.

Contraindicații: persoane cu tensiune mică sau tratament cu diuretice trebuie să consulte medicul.

2. Apă cu lămâie, pe stomacul gol

Lămâia, deși acidă, are efect alcalinizant în organism.

  • Alcalinizează sângele și stimulează ficatul să elimine toxine.
  • Vitamina C reduce nivelul acidului uric și protejează țesuturile de inflamații.
  • Studiile arată că un consum regulat de lămâie reduce riscul de hiperuricemie.
  • Se recomandă dimineața, un pahar de apă călduță cu sucul de la ½ lămâie.

Contraindicații: ulcer gastric, reflux sever, gastrită acută.

3. Cireșele – tratament alimentar

Cireșele sunt unele dintre cele mai studiate fructe pentru scăderea acidului uric.

  • Conțin antocianine care reduc inflamația și scad nivelul acidului uric.
  • Un studiu din Arthritis & Rheumatism (2012) a arătat că pacienții care consumau 10-12 cireșe/zi aveau cu 35% mai puține crize de gută.
  • Se pot consuma proaspete, uscate (fără zahăr adăugat) sau sub formă de suc natural.

Contraindicații: persoanele cu diabet trebuie să le consume cu moderație.

4. Ceai de păpădie

Stimulează ficatul și funcția renală, fiind excelent pentru detoxifierea organismului.

  • Crește fluxul urinar și ajută la eliminarea excesului de acid uric.
  • Bogat în potasiu, susține echilibrul electrolitic.
  • Un studiu din Journal of Alternative and Complementary Medicine (2010) a confirmat efectul diuretic al păpădiei.
  • Se consumă 1-2 căni/zi, timp de maximum 3 săptămâni.

Contraindicații: persoane cu litiază biliară sau ulcer gastric activ.

5. Oțetul de mere 

Are efect alcalinizant și detoxifiant.

  • Stimulează digestia și echilibrul pH-ului.
  • Poate reduce inflamațiile articulare cauzate de acidul uric.
  • Se administrează 1 lingură într-un pahar cu apă, de 1-2 ori/zi, înainte de masă.

Contraindicații: ulcer, gastrită, tratamente cu diuretice sau insulină.

Sfaturi alimentare pentru reducerea acidului uric

Ce trebuie să consumați:

  • Hidratează-te intens: minim 2 litri de apă/zi
  • Legume cu frunze verzi: spanac, kale, salată
  • Fructe alcaline: banane, cireșe, mere
  • Cereale integrale: ovăz, quinoa, hrișcă
  • Uleiuri presate la rece: ulei de măsline, in, cânepă
  • Semințe și nuci crude: fistic, semințe de in, migdale

Evitați:

  • Carne roșie, organe, mezeluri
  • Fructe de mare
  • Alcool (mai ales bere)
  • Băuturi carbogazoase și sucuri dulci
  • Zahăr rafinat și produse de patiserie


Contraindicații generale pentru persoanele cu acid uric crescut

  • Evitați posturile lungi fără apă – crește riscul de cristalizare a acidului uric.
  • Nu luați suplimente de vitamina C în doze mari fără acordul medicului.
  • Feriți-vă de dietele bogate în proteine animale – accelerează formarea acidului uric.
  • Consultați medicul înainte de a începe orice tratament naturist dacă aveți boli renale, cardiace sau diabet.

Mai multe pe naturavindecatoare.ro

Sursa: Iubesc Transilvania România