Numărul sosirilor turiştilor străini în primul semestru s-a situat la 1,2 milioane, în scădere cu 5,3% faţă de perioada similară a anului trecut, arată calculele ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cea mai mare scădere a numărului de turişti străini dintre judeţele care atrag cei mai mulţi vizitatori de peste hotare se află Mureş (minus 13%), Cluj (minus 11%) şi Braşov (minus 8%). Singurul judeţ care a atras mai mulţi turişti străini din top zece este Constanţa, care a înregistrat un număr de peste 27.000 de vizitatori de peste hotare, în creştere cu 18% faţă de prima jumătate a anului 2018. Bucureştiul atrage cei mai mulţi turişti străini, adică 550.000 în prima jumătate a anului, minus 5,4% faţă de prima parte a anului trecut.
Numărul sosirilor turiştilor străini în primul semestru s-a situat la 1,2 milioane, în scădere cu 5,3% faţă de perioada similară a anului trecut, arată calculele ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cea mai mare scădere a numărului de turişti străini dintre judeţele care atrag cei mai mulţi vizitatori de peste hotare se află Mureş (minus 13%), Cluj (minus 11%) şi Braşov (minus 8%).
Singurul judeţ care a atras mai mulţi turişti străini din top zece este Constanţa, care a înregistrat un număr de peste 27.000 de vizitatori de peste hotare, în creştere cu 18% faţă de prima jumătate a anului 2018. Bucureştiul atrage cei mai mulţi turişti străini, astfel că numărul sosirilor turiştilor din ţări precum Austria, Germania, Marea Britanie sau Israel s-a situat la 550.000, minus 5,4% faţă de prima parte a anului trecut.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte nivelul general de turişti care au sosit în unităţile de cazare de pe plan local, indicatorul a fost pe o pantă ascendentă. Astfel, numărul de turişti, români şi străini, s-a situat în primele şase luni ale anului acesta la 5,6 milioane, în creştere cu 6,7% faţă de anul precedent, mai arată calculele ZF. Astfel, tot mai mulţi români merg în vacanţe în ţară chiar şi în condiţiile în care instabilitatea de pe pieţele internaţionale este mai redusă.
Capitala atrage în continuare cei mai mulţi turişti, însă numărul acestora a scăzut în prima jumătate a anului cu 2,2%, la 969.000 de sosiri. Cu toate acestea, Bucureştiul continuă să fie pe radarul investitorilor în hoteluri. De exemplu, grupul Apex Alliance din Lituania, controlat de mai mulţi antreprenori lituanieni, a deschis recent hotelul Hilton Garden Inn Bucharest Airport şi mai are în plan alte trei deschideri până la finalul anului viitor. Pe de altă parte, lanţul polonez Orbis are în plan să deschidă un hotel Ibis Styles lângă aeroport în acest an, iar anul viitor o unitate Ibis în zona Politehnica, un hotel Ibis Styles, iar în 2021 pe harta Capitalei va apărea brandul Swissotel.
Bucureştiul are cea mai dezvoltată infrastructură de cazare din ţară, cu aproape 11.000 de camere de hotel, însă jucătorii din piaţă spun că mai este suficient loc de creştere.
Jumătate din camerele de hotel din Capitală sunt clasificate la patru stele. Cu toate acestea încă mai este nevoie de unităţi noi de cazare, dat fiind cererea în creştere din ultimii ani.
ZF