Conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că scăderea nivelului de trai al populaţiei a dus la creşterea numărului de dosare în instanţe, atât pe latura civilă, cum sunt drepturile băneşti, cât mai ales pe cea penală, cum sunt infracţiunile cu violenţă şi cele de natură sexuală.
„La opt din cele 13 instanţe a crescut volumul de activitate în anul 2022, şi anume la Curtea de Apel Târgu Mureş, la Tribunalul Harghita, la Judecătoriile Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Sighişoara, Reghin, Luduş şi Târnăveni, gradul de încărcătură pe judecător a crescut. Mai exact la toate cele trei tribunale şi la şase din cele nouă judecătorii. Vă dau un exemplu, la Judecătoria Reghin, bunăoară, gradul de încărcătură pe judecător a crescut cu o cifră deosebit de mare, şi anume 32,64% în anul 2022 faţă de anul 2021. Cu toate acestea, colegii de acolo au obţinut indicatori buni de performanţă. S-a observat, de ani de zile, că avem ciclic pe fiecare instanţă câte o perioadă în care sare volumul de activitate. Nu sunt sociolog, sunt doar observaţiile noastre interne, însă am observat această creştere mai cu seamă atunci când vorbim de o oarecare scădere din perspectivă economică a nivelului de trai al populaţiei”, a declarat preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, judecătorul Andreea Ciucă, într-o conferinţă de presă.
Potrivit magistratului, la unele dintre instanţe s-a sesizat o majorare semnificativă a activităţii şi s-a constatat că „au fost foarte multe cereri de valoare redusă”.
„Asta a observat-o ca experienţă ca judecător, oamenii, în momentul în care vorbim de o oarecare creştere a preţurilor, de o oarecare inflaţie mai mare decât pe cea pe care am văzut-o într-o perioadă anterioară, echivalentă ca lungime, tind să învestească instanţa cu mai multe cereri pentru a-şi valorifica drepturile. Şi noi nu avem cum să comentăm o astfel de situaţie. Nu avem decât să observăm că ea se întâmplă şi că, până la urmă, oamenii sunt îndreptăţiţi să-şi apere drepturile pe care le consideră necesare, mai cu seamă în contextul unei scăderi a nivelului de trai. Deci, cereri de valoare redusă au fost foarte multe. Şi au spus colegii că s-a exacerbat probaţiunea în ele, deci durează mai mult decât înainte. Nu comparăm, de exemplu, cu un partaj succesoral sau cu o revendicare, care erau la un nivel mediu, pe când acum probaţiunea este foarte complicată. Părţile insistă foarte mult în toate chestiunile, tocmai pentru motivele pe care vi le-am zis din perspectiva penală”, a spus Andreea Ciucă.
Vicepreşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, judecătorul Ioana Lucaci, a precizat că în instanţe s-a constatat o creştere numărului de dosare referitoare la nişte infracţiuni care se întâlneau foarte rar sau deloc în anii anteriori.
„Au avut mai multe infracţiuni cu care nu s-au întâlnit în anii anteriori. De fapt e o continuare a ceea ce am observat în 2021, o creştere a infracţiunilor cu violenţă şi mai ales a acelor infracţiuni de natură sexuală. Chiar la judecătorii la care cazuistica aceasta nu se întâlnea foarte des, colegii mi-au spus că au început să apară mai des astfel de cauze, care presupun o abordare un pic diferită. Pentru că, de cele mai multe ori, vorbim de victime minore, vorbim de o probaţiune specifică, de o dificultate în a proba acuzaţiile şi aceste cauze presupun o aplecare mai profundă din partea judecătorului. În plus, aceste tipuri de infracţiuni, cauze pe care le avem, cu care suntem învestiţi, participă şi alte instituţii Serviciul de Probaţiune, Direcţia pentru Protecţia Copilului. În cazurile de care vă vorbeam, dacă este vorba de cazuri din sfera infracţionalităţii, criminalităţii organizate, să spunem, a traficului de droguri, acolo intervine şi Agenţia Antidrog”, a subliniat Ioana Lucaci. AGERPRES