Scandalul de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş, pornit de mai bine de 7 luni, este departe de finalizare, cu toate că săptămâna trecută, marți, s-a aprobat Hotărârea de Guvern prin care s-a hotărât că ,,În cadrul UMF Tîrgu-Mureș se înființează o nouă facultate, Facultatea de Medicina și Farmacie, cu programe în limbile română, maghiară și engleză (…). UMF Tîrgu-Mureș derulează, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor, precum și cele pentru organizarea concursurilor în vederea ocupării posturilor necesare pentru coordonarea administrativă a facultăților înființate”, se arată în noua Hotărâre, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Astfel, prin încălcarea principiului autonomiei universitare, statuat în Constituţie la arti¬colul 32, în Legea Educaţiei se prevede realizarea învăţă-mântului în limbile minori¬tăţilor naţionale. O asemenea decizie este greu de acceptat la UMF deoarece bolnavul este tratat, potrivit inclusiv Directivei CE şi PE 36 din 2005, în limba oficială a statului, adică în limba română. Din acest motiv, și nu numai, scandalul continuă. Dar prea puțin se vorbește despre consecințele unei asemenea decizii, ci mai mult politrucii se întrec în declarații numai bune de dat bine în fața electoratului ce peste două luni se vor afla în cabina de vot.
Brișcaru și Florea profită de situația UMF și-și fac campanie electorală?
Cel mai bun exemplu de demagogie politică îl reprezintă ,,scandalul rece” iscat între membrii opozanți în campanie: Cornel Brișcaru (PSD) și Dorin Florea (PD-L). Primul, Cornel Brișcaru, a cerut public actualului primar al municipiului Tîrgu-Mureş și vicepreşedintele naţional al PD-L, Dorin Florea, demisia din funcţia de primar, în cazul în care proiectul de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei Facultăţi de Medicină şi Farmacie cu predare în limba maghiară în cadrul UMF Tîrgu-Mureş este aprobat de Executiv. Conform spuselor lui Cornel Brișcaru, Dorin Florea, alături de colegii săi din Biroul Permanent Naţional al PD-L, a fost de acord cu aprobarea Legii Educaţiei prin asumarea răspunderii Guvernului şi nu prin trecerea ei prin Parlamentul României aşa cum era firesc. Astfel, ,,din punct de vedere politic, Dorin Florea este parte a înţelegerii politice PDL – UDMR privind Legea Educaţiei”, a susținut secretarul executiv al PSD Mureş. Acesta nu a ținut cont însă de declarațiile liderului PD-L, Dorin Florea, care probabil de frica electoratului care-l va sancționa în iunie pentru decizia partidului din care face parte, i-a adresat o scrisoare deschisă rectorului ales al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş, în care a făcut un apel la dialog şi a recunoscut dreptul universităţilor de a-şi decide singure soarta, mai exact spus, Dorin Florea nu a fost de acord cu amestecarea politicului în universitate, implicit cu adoptarea unei Hotărâri de Guvern în această chestiune. „Consider că singura soluţie în rezolvarea problemei UMF este dialogul. Dialogul care să reaşeze un climat de încredere între toţi medicii UMF. Dreptul ca universităţile să-şi decidă soarta trebuie încurajat în continuare. La fel, autonomia universitară şi mai ales carta universităţilor, care trebuie să cuprindă şi să stipuleze aceste lucruri ca un reper, care să nu permită derapaje în diverse momente sau funcţii. Românii şi maghiarii trebuie să înţeleagă că nu-şi vor da copiii la o universitate din Târgu-Mureş pentru a învăţa limba română sau maghiară. Singura determinare, eforturile financiare şi îngrijorarea lor este ca studentul să devină un medic de calitate, cu diplomă recunoscută, asemenea generaţiilor anterioare”, a afirmat Dorin Florea.
„Mercenarii”, „distrugere”, „vinovați”
Că, din păcate UMF Tîrgu-Mureș a devenit ,,armă de campanie” o dovedesc și cuvintele exagerate ale liderului PSD Cornel Brișcaru, care dramatizând situația amenință: ,,Pentru profitul unui grup de 100 de mercenari politici sunt prejudiciate interesele a sute de mii de oameni. Înţelegerea politică, în privinţa distrugerii UMF Tîrgu-Mureş, face rău oamenilor şi pentru acest lucru, cei care au perfectat aceasta înţelegere, trebuie să plătească”. Acesta considerând că Guvernul a decis ,,distrugerea” unei instituţii vechi de 50 de ani şi că pentru aceasta ,,vinovaţii” trebuie să plătească.
„Victorie jalnică”, „politicieni obosiți”, „umilire”, „eșec de proporții”
Nici primarul Dorin Florea nu s-a dezis de la afirmații exagerate, acesta declarând că „politicieni obosiţi” şi-au promovat interesele ca soluţie pentru un mandat electoral, și Hotărârea de Guvern privind UMF nu era necesară, afirmând că „unii şi-au luat laurii unei victorii jalnice” şi, printr-o soluţie pentru un mandat electoral, ,,au umilit” medicii români şi maghiari. În opinia lui Florea, întreg judeţul Mureş a fost văzut în ultimii ani drept „o feudă a unora care mai mult sau mai puţin şi-au slujit doar interesele personale sau de grup”, motiv pentru care nu a contat niciodată.: „Mă îngrijorează situaţia care s-a făcut prin Hotărârea de Guvern la UMF. Nu era apanajul HG, ci al românilor şi maghiarilor să rezolve problema. Mă îngrijorează, este un eşec de proporţii în modul în care se gestionează problemele administrative ale judeţului, ca şi cum Mureşul ar fi apendicele interesului cuiva. (…) Românii şi maghiarii au scris ei, cu mânuţa lor, abordarea acestei universităţi multiculturale, cu linii de predare în română şi maghiară. Nu era nevoie, neapărat necesar, să vii să fluturi acasă şi să-ţi iei laurii unei victorii jalnice că «am obţinut prin Hotărâre de Guvern». Nu! N-avem nevoie la Târgu-Mureş de soluţii pentru mandat electoral, avem nevoie de soluţii durabile – ce-şi fac românii şi maghiarii cu mâna lor, cu capul lor, vă dau în scris că e pentru 100 de ani, nu pentru un mandat al unui partid politic. De aceea consider că au fost umiliţi medicii de acolo, şi români, şi maghiari când nu s-a aşteptat şi regret că premierul nu m-a consultat asupra strategiei pe care a adoptat-o prin HG”, a spus Florea.
Vidul
Și totuși departe de interesele candidaților din iunie, faptul că la UMF există o problemă este o chestiune reală. O dovedește, așa cum am spus, încălcarea principiului autonomiei universitare și adoptarea unei Hotărâri de Guvern care contravine deciziei senatului universitar. Iar nemulțumirile iscate au dus la ,,vid administrativ” și plângeri în instanță.
Astfel, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul interimar al Universităţii a declarat că nu ştie cine va putea aplica Hotărârea de Guvern referitoare la înfiinţarea facultăţii maghiare, întrucât instituţia se confruntă cu un vid administrativ. ,,…fiind vorba de o Hotărâre de Guvern şi România fiind o ţară cu regim de drept funcţional, trebuie s-o aplicăm. Întrebarea mea e cine s-o aplice. Trebuie structuri funcţionale de conducere. Când Ministerul nu recunoaşte alegerile, suntem într-un vid administrativ ”, a subliniat Azamfirei. În plus, astăzi, 2 aprilie, este convocată o şedinţă a Senatului Universităţii şi că se va lua o decizie în privinţa aplicării Hotărârii de Guvern.
Sindicatul și studenții, în instanță
Imediat după Hotărârea de Guvern de marți Sindicatul din UMF, Liga studenților, apoi la Câteva zile Ciprian Dobre au spus că vor acţiona în instanţă Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru încălcarea prevederilor Legii transparenţei decizionale în administraţia publică. ,,Sindicatul din UMF şi Liga Studenţilor au depus săptămâna trecută, la cabinetul ministrului Educaţiei, un document prin care solicitau, în baza art. 6 alin. 7 din Legea 52/2003, dezbaterea publică a proiectului de lege. Solicitarea noastră a fost înregistrată la cabinetul ministrului Educaţiei cu numărul 8980/2012. Ministerul Educaţiei a încălcat prevederile Legii 52, care prevede ca dezbaterea publică să dureze 30 de zile. Vom acţiona în judecată HG, pentru nerespectarea Legii transparenţei decizionale în administraţia publică”, a declarat reprezentantul Sindicatului din UMF, Florin Buicu.
Studenții nu s-au lăsat, iar prin vicepreședintele Ligii Studenţilor, Nucu Marica, aceștia au transmis că Hotărârea de Guvern (referitoare la înfiinţarea facultăţii maghiare) va fi atacată în instanţa de judecată. ,,Vom ataca în contencios administrativ această hotărâre. Noi am depus cerere de prelungire a termenului de dezbatere publică la 30 de zile, conform legii transparenţei. Vom continua să susţinem principiul autonomiei universitare şi să ne pronunţăm împotriva aceste separări. Cerem ca înainte de orice decizie, programele de studii să fie supuse acreditării ARACIS: suntem dezamăgiţi că nu au fost luate deloc în calcul punctele de vedere din dezbaterea publică”, a arătat Marica.
Cetățenii chemați la Instanță
Deputatul Ciprian Dobre, liderul PNL Mureş, ,,a pornit și el spre Instanță”: ,,Voi fi primul care voi semna o cerere de chemare în judecată a Guvernului României, cerere pe care o vom depune la Curtea de Apel Tîrgu-Mureş, Secţia de Contencios Administrativ, prin care vom cere anularea HG dată de premierul Ungureanu şi suspendarea de îndată a efectelor acestei HG”, a arătat deputatul. În plus, Dobre a subliniat că cererea de chemare în judecată a Guvernului va fi postată şi pe site-ul PNL Mureş, astfel încât fiecare cetăţean care doreşte să depună o plângere în instanţă împotriva HG amintite să aibă modelul gata redactat ,,Dacă cineva doreşte şi îmbrăţişează motivele de fapt şi de drept pe care le vom expune, se poate completa cu numele, domiciliul şi semnătura în original şi se va putea depune la instanţa de contencios administrativ. Taxa de timbru este 4 lei, iar cea de timbru judiciar 0,15 lei. Cererea va sta la dispoziţia tuturor cetăţenilor români care o vor putea trimite prin poştă pe adresa Curţii de Apel şi va fi, în primul rând, poziţia cetăţenilor români faţă de abuzul fără precedent în istoria modernă a României, şi anume aceea de înfiinţare a unei facultăţi fără acordul Senatului universităţii”, a afirmat deputatul.
Cristina Vancea