Data de 1 iulie 2024 vine cu o serie de schimbări și scumpiri, de la un salariu minim mai mare, la un plin de carburant mai scump și facturi crescute la gaze, rate la credite ușor mai scăzute, facturi emise integral electronic și amenzi și impozit de 70% pe venituri pe venituri neidentificabile.
Salariul minim se majorează
Salariul minim brut pe ţară se majorează, de la 1 iulie, de la 3.300 la 3.700 de lei, potrivit unei decizii a Guvernului. Din această sumă, 300 lei nu sunt taxați, suma fiind majorată de la 200 lei anterior.Astfel, un angajat plătit cu salariul minim va încasa de la 1 iulie un salariu net „în mână” de 2.363 lei în mână, cu 284 de lei net mai mult pe lună.
Carburanți mai scumpi, din cauza majorării accizelor
De exemplu, accizele la benzina fără plumb vor fi majorate cu 363,24 lei / 1.000 de litri, iar cele la motorină cu 332,9 lei / 1.000 de litri, în comparaţie cu nivelul stabilit la 1 ianuarie.
Astfel, ca urmare a creşterii accizei, litrul de benzină va fi mai scump cu 36 de bani, iar cel de motorină, cu 33 de bani. Dacă adăugăm şi TVA de 19%, atunci litrul de benzină va costa mai mult cu circa 43 de bani, iar cel de motorină, cu circa 40 de bani, potrivit calculelor Economedia.
Facturile la gaze cresc în plină vară
ANRE a decis în ședința de miercuri majorarea tarifelor de distribuție a gazelor în medie cu 19%, de la 1 iulie. Cum distribuția înseamnă circa 30% din prețul final, rezultă că facturile vor crește cu 6%, în plină vară.
Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei.
Amenzi la e-Factura
De la 1 iulie, toate facturile din România vor fi transmise în mod electronic prin sistemul RO e-Factura, iar orice factură transmisă pe email sau fizic pe hârtie nu va mai fi luată în considerare.
Termenul pentru transmiterea în sistem a unei facturi va fi de 5 zile calendaristice, nu în 5 zile lucrătoare.
Firmele mari care nu transmit facturile exclusiv prin e-Factura vor plăti amenzi cuprinse între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii vor plăti între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei.
ANAF va sancționa fapta o singură dată, în cursul unei luni, chiar dacă o firmă nu a încărcat mai multe facturi.
Veniturile neidentificabile, impozitate cu 70%
ANAF poate emite de la 1 iulie decizii de impunere prin care să impoziteze cu 70%, față de doar 16% acum, veniturile din surse neidentificabile.
Măsura privind impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate apare în Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicată în Monitorul Oficial nr. 977/27.10.2023.
Legea modifică art. 117 din Codul Fiscal al României, după cum urmează: ”Art. 117: Definirea și impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată: Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.” În prezent, cota de impozitare este de 16%.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis că darurile de nuntă/botez nu sunt venituri impozabile așa cum s-a transmis în informațiile apărute în spațiul public.