SCJ Mureș: Începe construcția buncărului pentru aparatul de radioterapie
SCJ Mureș: Începe construcția buncărului pentru aparatul de radioterapie

SCJ Mureș: Începe construcția buncărului pentru aparatul de radioterapie

Managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan, afirmă că în perioada imediat următoare va începe construcția buncărului pentru aparatul de radioterapie care a fost repartizat spitalului de Ministerul Sănătății, astfel încât acesta să poată fi pus în funcțiune și ajuta bolnavii oncologici – la sfârșitul lui 2019 sau la începutul anului viitor.

“Anul trecut s-a făcut o investiție mare, practic cea mai mare parte a bugetului alocat pentru SCJ Mureș a fost pentru proiectarea și construcția unui buncăr, necesar instalării unui aparat de radioterapie, care ne-a fost repartizat prin Ministerul Sănătății și prin Banca Mondială se va face achiziția. Este o investiție mare, de peste 6 milioane de lei, deocamdată suntem în etapa de recepție a proiectului, imediat, în zilele următoare va începe construcția, dăm drumul la șantier și sper că anul acesta o vom finaliza, în așa fel încât spre sfârșitul anului, începutul anului următor să avem cele 2 aparate de radioterapie (la nivelul SCJ Mureș mai există unul, dar care se mai defectează, n.r.) atât de necesare bolnavilor de cancer, cărora tratamentele sunt numai – sau și – radioterapeutice”, a declarat Gârbovan, precizând că partea de proiectare a fost realizată și urmează partea de construcție.

Potrivit managerului SCJ Mureș, proiectarea și construcția buncărului sunt suportate din bugetul Consiliului Județean Mureș, sub coordonarea căruia se află spitalul, iar fondurile prevăzute în bugetul pe anul trecut vor transferate în bugetul anului acesta.

El a precizat că tot din bugetul Consiliului Județean Mureș a fost finalizată expertiza la o clădire începută și ulterior abandonată din lipsă de fonduri și speră să se reușească în acest an, în baza acestei expertize, să se facă un proiect pentru continuarea lucrărilor și darea în folosință, ceea ce ar ajuta la degrevarea unor spații foarte aglomerate aparținând SCJ Mureș.

“În ultimul an am reușit, tot prin programul Ministerului Sănătății, să achiziționăm un aparat de rezonanță magnetică, absolut necesar la nivelul SCJ Mureș, un aparat de înaltă performanță, care va ajuta la diagnosticarea și mai rapidă dar și mai de finețe a unor patologii – și neurologice, dar în special cele oncologice”, a mai spus Gârbovan, adăugând că speră să apară și alte oportunități și bani în buget pentru investiții în aparatură – aparatele deținute ajungând uzate moral și fizic din cauza volumului mare de muncă.

El a dat exemplul aparatului CT (computer tomograf), unde s-a ajuns deja la al treilea tub schimbat, acesta având o adresabilitate mare, în mai multe domenii medicale, și un aflux mare de bolnavi, în condițiile în care cam 40% dintre aceștia vin din alte părți ale țării, unele chiar îndepărtate.

“Sper să mai fim în vederea Ministerului Sănătății și cu altă aparatură. Sunt multe, începând de la ecografe și aparatul Roentgen clasic până la orice gastroscop sau histeroscop, orice avem nevoie, să le aducem în standardele 2019-2020”, a precizat el.

Potrivit managerului SCJ Mureș, există o colaborare bună în ultima vreme cu conducerea CJ Mureș, “pentru a vedea ce necesități mai are spitalul și să încercăm să mai acoperim din ele”, în condițiile în care secțiile acestuia sunt răspândite în 17 locații din tot orașul, majoritatea în clădiri vechi (cu excepția Poli II și Oncologiei), a căror întreținere costă foarte mult și unde apar cheltuieli neprevăzute, dar pentru care trebuie să aibă sume în buget.

“Sunt clădiri care sunt mari consumatoare și de energie și de bani și clădiri care practic mereu insistând să le aduci într-o stare de funcționare și cât de cât în niște condiții optime, ne forțează să cheltuim foarte mult din venituri. Nu pot spune vârsta fiecărei clădiri, dar cert este că sunt clădiri vechi, care nu mai corespund. (…) Mereu se strică un acoperiș, se sparge o țeavă, e o canalizare înfundată”, a mai declarat Gârbovan.