În vara lui 2020, Anca Tîrcă, consultant educațional, lansa campania ,,Clase în aer liber în România”, campanie prin care încuraja amenajarea unor spații de învățare în curtea școlii pentru organizarea de ore în aer liber. Ca soluție la provocările pandemiei, ideea propusă a fost preluată de multe școli, la vremea respectivă. Cunoscând însă beneficiile învățării în natură, cadre didactice de la Gimnaziul ,,Alexandru Ioan Cuza” din Tg. Mureș, au continuat să lupte pentru implementarea acestui proiect, chiar și în condițiile revenirii la normalitate. Proiectul ,,Școala în natură” a prins viață la inițiativa și prin directa implicare a profesoarelor Vodă Raluca și Moldovan Emilia, într-un proiect de voluntariat. Obosite să tot bată la uși închise, cele două au preluat inițiativa în luna mai, a acestui an.
Folosind europaleți aduși prin bunăvoința unor părinți și butuci așezați în jurul unor tamburi uriași, s-au amenajat în curtea școlii patru spații de învățare în aer liber. În prima săptămână de vacanță, printr-o activitate de voluntariat, o mână de doar 18 părinți harnici și inimoși, împreună cu 6 cadre didactice, respectiv Oprea Simona, Pop Andreea, Turcu Camelia, Bogdan Lucreția, Moldovan Emilia și Chiorean Ciprian, au realizat, în după-amiezile a patru zile, un inedit mobilier școlar, perfect funcțional. 26 de băncuțe, 13 măsuțe și 17 butuci așezați roată în jurul a 3 tamburi de lemn, abia așteaptă să fie luate/ți în primire de copii mici și mari. Bineînțeles, la un număr de aproape o mie de școlari și preșcolari, cele 4 spații de învățare sunt mult prea puțin, dar lucrurile, odată pornite, cu siguranță, nu se vor opri aici.
Vodă Raluca, profesor Limba engleză
,,Școala, ca a doua casă a copiilor, este spațiul în care ei comunică, cresc, se formează, își creează amintiri și se bucură împreună de fiecare reușită. Cu toții ne dorim, ca acest loc al cunoașterii și descoperirilor, să fie cât mai primitor. Ca atare, amenajarea spațiului de învățare în aer liber, e gustat de copii, nu doar prin bucuria desfășurării în aer liber a orelor de curs, ci și prin oportunitățile de petrecere a timpului liber în mod constructiv, pe perioada pauzelor.”
Emilia Moldovan, profesor învățământ primar
,,Când ai vise în care crezi și ambiție cu carul, nu prea are ce să te oprească. Vrem de doi ani de zile să facem astfel de insule de învățare și recreere în curtea școlii. Din păcate, am constatat că dacă nu preluăm frâiele, nu se întâmplă nimic. Alături de câteva colege, am început să lansăm pe canalele de comunicare cu părinții, mesaje prin care îi rugam, pentru început, să ne doneze europaleți. Am reușit astfel, prin bunăvoința unor firme, să strângem exact 80 de bucăți. Nu sunt mulți, dar nici puțini. A fost un prim pas și, odată cu venirea vacanței, am pus lucrurile în mișcare. Îți trebuie un pic de nebunie, o doză zdravănă de inconștiență, o tonă de voință și bunăvoință ca să demarezi o astfel de acțiune fără să ai nimic din ce înseamnă logistică și cunoștințe tehnice în domeniu. Dar, în mod cert, când ai o energie bună, atragi în jurul tău oamenii potriviți. Inițial, ne-am propus ca prima întâlnire să fie una în care să stabilim necesarul de consumabile. Sub impulsul entuziasmului, însă, la lăsarea serii, ne-am pomenit cu tot mobilierul gata confecționat. O mână de oameni minunați, s-a împărțit în echipe eficiente și, cum-necum, au terminat în doar patru după-amieze ceva ce credeam că va dura cel puțin două săptămâni. Ca întotdeauna, planurile de acasă nu s-au potrivit cu cele de la fața locului. Așadar, cu o minimă investiție din partea școlii, suplimentată cu ceva sponsorizări venite de la câțiva oameni inimoși și cu contribuții din propriul buzunar, am reușit să procurăm șuruburi, baiț, vopsele, diluant, pensule. Zâmbetul pe buze și dorința de reușită cu care ne-am înarmat, ne-au ajutat să finalizăm într-un timp record, ceva ce, fără nicio exagerare, ne-a umplut inimile de încântare. Dovadă, culorile extrem de vesele ce s-au revărsat peste mobilierul de curte și amprentele pe care am decis să le lăsăm ca o întâmpinare de «Bună, copii!».
Suntem perfect conștiente de faptul că ce am făcut e banal de puțin pentru o curte atât de mare, dar nici prin cap nu ne trece să ne oprim aici. Suntem extrem de nerăbdătoare să vedem reacția picilor, cu atât mai mult cu cât, evident, o anticipăm, deja.”
La toamnă, în prima zi de școală, elevii de pe malul drept al Mureșului, vor avea o surpriză pe cât de neașteptată, pe atât de dorită. Cu toții se vor bucura, rând pe rând, de o curte primitoare, în care măsuțe și băncuțe viu colorate, așezate fie la umbra copacilor, fie în umbra corpului A, vor aștepta să fie ocupate atât în recreații, cât și în ore. Cu siguranță, natura inspiră și îmbie la activități creatoare. Iar mesajele care îi întâmpină la intrarea în aceste spații de învățare și recreere creativă, vor aduce zâmbete pe buze și vor tempera piciorușele agitate.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.