Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Săptămâna Haferland a fost deschisă joi, în satul Archita, comuna Vânători din judeţul Mureş, cu un concert al fanfarei tradiţionale săseşti Neppendorfer Blaskapelle şi de o trupă de dansuri tradiţionale săseşti din Sibiu.
Deschiderea oficială a avut loc pe esplanada Bisericii fortificate din Archita cu un cuvânt de bun venit al organizatorilor.
Viceprimarul comunei Vânători, Levente Tiberiu, a amintit, în deschiderea evenimentului, că comunitatea săsească care a avut o contribuţie deosebită în dezvoltarea satului Archita „din păcate a dispărut în totalitate”.
El a precizat că evenimentul Săptămâna Haferland, organizat de Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, şi Caroline Fernolend, preşedintele Fundaţiei Eminescu Trust, a devenit „o tradiţie”.
Michael Schmidt a mărturisit că scopul iniţial al Festivalului Săptămâna Haferland a fost „să prezentăm tradiţiile şi obiceiurile săseşti comunităţii majoritare din România”.
„Cu timpul tot mai mulţi vizitatori au găsit timp să vină şi să admire dansurile populare, fanfarele care au ajuns să vină şi din Germania să ne ajute, aici fiind din ce în ce mai puţine informaţii despre eveniment”, a declarat preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt.
Fostul ambasador al Marii Britanii în România, Andrew Noble, reprezentat al Consiliului Director al Fundaţiei M&V Schmidt, a spus că este prezent pentru a cincea oară la Festivalul Haferland, mai întâi ca ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, iar începând cu ediţia din acest an în calitate de persoană particulară.
„Viaţa săsească în Transilvania este un fenomen important şi poate fi un aspect important pentru viaţa satelor nu numai din Transilvania, ci şi din toată România. Pentru mine este o oportunitate să lucrez cu prieteni pe care i-am făcut în ultimii cinci ani şi să facem ceva pentru viitorul României, nu doar cu partea săsească, germană, ci şi cu celelalte minorităţi din această ţară minunată. O ţară de glorie, cum a spus regele meu anul trecut şi într-adevăr asta este o ţară minunată în care trăim”, a afirmat Andrew Noble.
Caroline Fernolend, preşedintele Fundaţiei Eminescu Trust, a amintit că anul acesta se împlinesc 800 de ani de la atestarea germanilor în zonă prin Carta de aur (Andreanum).
„Sunt extrem de mândră şi fericită de tema pe care organizatorii au ales-o pentru această Săptămână Haferland – ‘Istorie, tradiţie şi cultură, azi şi mâine în Haferland’. Anul acesta împlinim 800 de ani de la diploma Andreanum, care aşa cum le-a fost promis strămoşilor noştri înainte să vină aici, în această zonă, să construiască aceste biserici fortificate minunate, li s-au confirmat drepturile de a se organiza, de a alege, deci am avut privilegii mai multe decât populaţiile care erau deja aici. Cred că şi datorită acestor privilegii astăzi eu mai pot să vorbesc cu nepoţii mei săseasca veche luxemburgheză cu care au venit strămoşii mei”, a spus Caroline Fernolend.
Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland, festival cultural şi etnografic al comunităţii saşilor din România şi diaspora, are loc, de joi până duminică, în zece sate din regiunea cunoscută drept Ţara Ovăzului (Haferland) – Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.
Programul din prima zi a evenimentului cuprinde, în Archita, un spectacol de teatru al trupei T.a.C.T. Sighişoara – „Corbul şi vulpea”, muzică germană din sec. XVI şi cântece şvăbeşti sec. XVIII, susţinute de formaţia Carmina Renascentia, dar şi un atelier de cusut pentru copii cu vârsta de peste 10 ani.
Tot în prima zi, la Biserica Fortificată din Meşendorf, vizitatorii vor avea ocazia să urmărească trupa de dansuri tradiţionale săseşti din Sibiu, muzică germană din sec. XVI, un concert de orgă în Biserica Fortificată, expoziţie de porturi tradiţionale ardeleneşti din colecţia privată a doamnei Hermine Antoni), o expoziţie despre tradiţiile de sărbători la saşi, dar şi o serie de ateliere pentru copii.
Un moment unic la ediţia din acest an a Festivalului Săptămâna Haferland va fi ceremonia de aniversare a 700 de ani de la prima atestare a cetăţii Rupea, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale civilizaţiei săseşti din Transilvania, eveniment ce va avea loc pe 11 august, la Rupea.
Festivalul este în premieră partener al Duke of Edinburgh’s International Award, un program global fondat în Regatul Unit care oferă recunoaştere internaţională şi un cadru structurat de activităţi de educaţie non-formală pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani. Programul este patronat la nivel internaţional de ASR Ducele de Edinburgh, iar la nivel naţional de MS Margareta, Custode al Coroanei Române.
La ediţia din acest an organizatorii festivalului vor lansa, în perioada desfăşurării evenimentului, un concurs de imagini cu premii. Vizitatorii vor putea posta, în perioada 8-16 august 2024, pe paginile personale de Instagram o imagine sau un video de la Săptămâna Haferland 2024, cu tag către @saptamana_haferland. La concurs pot participa toţi vizitatorii cu vârsta de peste 18 ani, cu câte o singură postare. Extragerea câştigătorului va avea loc pe 19 august, premiul constând în două nopţi consecutive de cazare pentru două persoane la Casa Kraus din Criţ, cu mic dejun inclus, în perioada septembrie – octombrie 2024. Perioada de cazare este la alegerea câştigătorului, în limita disponibilităţii locurilor.
Ediţia din acest an a Săptămânii Haferland se desfăşoară sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein, membru al Casei Princiare de Liechtenstein şi, pentru prima oară în istoria festivalului, sub auspiciile Familiei Regale a României.
Co-organizatorii festivalului sunt Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga / Peter Maffay Stiftung. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.