La începutul acestui an, Ministerul Educației a transmis Inspectoratelor Școlare un document privind situația copiilor retrași din sistemul de învățământ obligatoriu, în mod deliberat de către părinți. La rândul său, în 8 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Mureș a transmis școlilor din județ o circulară prin care solicită luarea unor măsuri în vedere prevenirii acestor situații. Astfel, directorilor de școli li se solicită să ia următoarele măsuri: Să informeze părinții, prin intermediul unităţilor de învăţământ, cu privire la obligaţiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educaţie al copiilor; Să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învăţământului obligatoriu; Să colaboreze cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). filiala judeţeană Mureş, pentru consiliere în vederea reînscrierii beneficiarilor primari în sistemul naţional de învăţământ; Să colaboreze cu autoritatea publică locală pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educaţie; Să sesizeze organele de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate; Să informeze IŞJ Mureş şi a Ministerului Educaţiei cu privire la aceste situaţii.
Conform art. 12 din Legea învăţământului preuniversitar 198/2023 cu modificările şi completările ulterioare, „sistemul naţional de învăţământ preuniversitar este constituit din totalitatea unităţilor de învăţământ de stat. particulare şi confesionale, autorizate să funcţioneze provizoriu/acreditate” sau în cadrul „unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după curriculum străin”. Orice altă formă de funcţionare a unor entităţi care pretind că oferă servicii educaţionale echivalente învăţământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023.
De asemenea art. 13 stipulează următoarele: „Învăţământul obligatoriu cuprinde învăţământul preşcolar. învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi învăţământul liceal.”
Părinţii sau reprezentantul legal au obligaţia să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învăţământului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligaţii constituie contravenţie.
În acelaşi timp, art. 380 din Codul Penal prevede că ,,(1) Părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să-şi urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni Ia un an sau cu amendă. D.B.