Prevederi neclare pentru microîntreprinderi
În condițiile în care, până pe 31 martie 2024, contribuabilii au obligația de a stabili la ce regim de impozitare (micro sau impozit pe profit) se încadrează propriile companii sau cele în care dețin titluri de participare sau drepturi de vot, Camera Consultanților Fiscali cere clarificări și soluții de la Ministerul Finanțelor în privința unor prevederi neclare din lege, care ar putea duce la sancțiuni și litigii.
- În principiu, o persoană poate deține o singură microîntreprindere, nu trei, dar procentul de deținere este foarte interpretabil.
- De exemplu, ce regim fiscal poate aplica o firmă deținută doar de acționari/asociați ce dețin sub 25% (pragul menționat în lege) din valoarea / numărul titlurilor de participare sau la al drepturilor de vot (de exemplu, 5 asociați cu câte 20% fiecare)?
- Ce înseamnă, concret, „întreprinderile legate” la care vor fi raportate plafoanele de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi? În înțelesul Legii nr. 346/2004, „întreprindere” înseamnă și PFA, întreprinderi individuale, cabinete individuale (medicale, notariale, de avocatură etc.), asociații;
- Deținătorul unei microfirme care vrea să verifice încadrarea în plafon trebuie să ia în considerare veniturile din toate sursele de mai sus, inclusiv drepturi intelectuale și PFA?
- Aici, scrisoarea integrală a CCF, cu alte exemple relevante.
Category: Stirile Punctul