Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native bate noi recorduri. La ediţia de anul acesta, care se va desfășura în perioada 8-12 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, au fost înscrise pentru concurs nu mai puţin de 1.023 de filme – este pentru prima dată în istoria Alter-Native când numărul scurtmetrajelor înscrise depăşeşte 1.000.
Un alt record este cel al creaţiilor care au intrat în preselecţia pentru marele premiu, numărul acestora ajungând la 971. Dintre acestea 622 au fost filme de ficțiune, 134 animații, 121 filme documentare, iar 94 filme experimentale.
Topul ţărilor cu cele mai multe scurtmetraje înscrise în concurs este condus de Germania, Rusia şi Spania, cu câte 97 de creaţii, urmate de Ungaria cu 56 şi România cu 36 de filme. Au fost trimise scurtmetraje şi din ţări precum Ruanda, Myanmar, Tanzania, Peru sau Macao, o regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze, ceea ce demonstrează faptul că numele festivalului a ajuns să fie cunoscut şi în ţări îndepărtate.
Juriul de preselecţie format din Ármeán Otília (cercetător în comunicare, lector universitar la Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste, Târgu Mureş), Hartyándi Jenő (cineast independent, directorul şi coordonatorul artistic al Festivalului de Film şi Muzică Mediawave), Radu Vasile Igazság (artist vizual şi regizor de film, conferenţiar universitar la UNATC I.L. Caragiale, Bucureşti), Schneider Tibor (regizor, operator de imagine la Televiziunea Română) şi Marcel Ţintar (regizor de teatru şi film) nu a avut o sarcină uşoară, până la urmă însă a decis intrarea în concurs a 51 de pelicule, dintre care 29 sunt filme de ficțiune, 17 animații, 3 filme experimentale, iar două filme documentare. Cele 51 de filme selectate reprezintă 26 de ţări, nouă dintre pelicule fiind semnate de regizori din Ungaria, cinci au fost create în România, patru in Rusia, trei sunt producţii franceze şi tot trei filme germane.