Procedura de avizare tehnică a caselor de marcat electronice fiscale va suferi multiple modificări, conform unui Ordin al ministrului Finanțelor Publice.
Documentul este printre ultimele semnate de Adrian Câciu, în calitate de ministru al Finanțelor, și de Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului.
Sunt vizate în primul rând echipamentele nesupravegheate de tipul automatelor comerciale dar și aparatele folosite de operatorii de tipul șoferilor de taxi.
„Unul dintre principalele elemente de noutate aduse de actul normativ sus-menționat constă în stabilirea configurației, precum și a caracteristicilor tehnice și funcționale ale aparatelor de marcat electronice fiscale integrate în echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, în vederea testării și avizării acestora de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică – ICI București”, se arată în referatul de aprobare a Ordinului MF.
Cum se justifică noile schimbări
Conform Referatului de aprobare, întregul ansamblu al automatelor este format din perifericele de plată și unitatea de control, care pot funcționa diferit în funcție de protocoalele utilizate de către acestea, motiv pentru care este necesară depunerea documentației tehnice ce include tipul de protocol utilizat de automat, precum și tipurile de protocoale utilizate de perifericele de plată.
Pentru a avea o evidență clară în ceea ce privește configurația automatelor comerciale, la solicitarea eliberării avizului tehnic, operatorul economic va depune documentația tehnică a protocolului și a perifericelor de plată utilizate în cadrul testării sau producției. Orice altă configurație față de cea declarată în documentație, și care nu este testată într-un mediu similar cu cel de producție nu va fi recunoscută de către comisia de avizare ca fiind conformă cu legislația specifică în vigoare.
Întrucât automatele funcționează cu diverse protocoale, iar în aceste condiții datele și structura datelor pot să fie diferite, în cazul în care operatorul economic va solicita testarea unui aparat de marcat electronic fiscal care poate fi utilizat cu mai mult de un protocol, acest aparat va fi supus testării distincte pentru fiecare protocol în parte. În cazul în care aparatul de marcat electronic fiscal supus avizării este dotat cu mai multe porturi de comunicație specifice unor protocoale, dar operatorul economic nu dorește testarea acestora, ICI București va aplica un sigiliu pe echipamentul martor supus avizării pentru a putea fi identificat/ identificate portul/ porturile pe care nu este permisă funcționarea acestuia.
Principalele modificări
Ordinul comun semnat de ministrul finanțelor și secretarul general al Guvernului vizează procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale. Principalele modificări se referă la:
- copia Declarației UE de conformitate referitoare la compatibilitate electromagnetică, echipamente electrice de joasă tensiune, echipamente terminale de radio și telecomunicații după caz, precum și a Declarației UE de conformitate în cazul taximetrelor;
- documentația tehnică a protocolului de funcționare, utilizat de echipamentele nesupravegheate de tipul automatelor comerciale, supus testării, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale;
- documentația tehnică a protocolului de comunicație utilizat de perifericele de plată utilizate în echipamentele nesupravegheate de tipul automatelor comerciale, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale;
- documentația tehnică privind configurația întregului echipament nesupravegheat de tipul automatelor comerciale format din perifericele de plată și unitatea de control.
Testarea aparatelor de marcat electronice fiscale va consta în programarea parametrilor și în tipărirea sau emiterea, după caz, a documentelor, în condițiile prevăzute de normele metodologice.
Ordinul ar putea fi adoptat după data de 16 iulie, până atunci fiind în dezbatere publică.
Despre Termene.ro
Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.